Smrt číhá za vavříny

22. 5. 2012 8:58
Rubrika: osobnosti

Jiří Kristián Lobkowicz - aristokrat, automobilový závodník, sportovní veslař... člověk. Zemřel 22. května 1932.


Narodil se v roce 1907 mladé mamince Josefině, rozené Thun-Hohensteinové a byl příslušníkem mělnicko-hořínsko-roždálovické větve rodu. Po smrti svého otce Bedřicha v roce 1923 se stal dědicem majetku této větve. Za svůj krátký, ale velmi naplněný život, vystřídal mnoho aktivit, za svou nejvýraznější vášeň - automobilový sport  - položil i svůj život.
Jiří Kristián Lobkowicz náležel do generace závodníků o něco mladších než byla legendární Eliška Junková. Jeho vrstevníkem byl například Bruno Sojka a nerozlučnou dvojici tvořil se Zdeňkem Pohlem. Aby před rodiči utajili své starty na závodech, zapisovali se do startovních listin pod krycími jmény, Lobkowicz jako Hýta, Pohl jako Bašul. Jiří Kristián Lobkowicz by se skvěle vyjímal ve filmu pro pamětníky. Vždy elegantně oblečen mohl směle konkurovat Oldřichu Novému v boji o přízeň Adiny Mandlové či jiné krasavice stříbrného plátna třicátých let.

První závod
Na automobilovou závodní dráhu poprvé vstoupil roku 1928, kdy na Mělníku startoval do vrchu s vozem Austro-Daimler. Počasí přálo a sluníčko se plnou silou opíralo do střech mělnických domů. Hrabě vystartoval jako blesk. Jenže slibný čas vzal za své v předposlední zatáčce před cílem. Na autě mu praskl kardan. Strhl duchapřítomně řízení stranou a ostavil vůz u kraje silnice. Okamžitě vyskočil a od jednoho z diváků si vypůjčil obyčejné cestovní kolo. Za jásotu přihlížejících spurtoval do cíle. Jeho čas jej sice řadil hodně vysoko, nicméně byl za svůj kousek diskvalifikován, protože závod nedokončil na čtyřech kolech. Závod vyhrál tehdejší dovozce značky Bugatti do Československa inženýr Gut s vozem Bugatti 37A. Proto si Jiří Kristián takové vozidlo objednal, ale vzápětí ho při tréninku na závod Zbraslav – Jíloviště rozbil o telefonní sloup.

Krátce poté startoval v závodě Brno – Soběšice a skončil druhý za pražským Milošem Bondy. Roku 1929 si Jiří Kristián koupil osmiválcový dvoulitr Bugatti 35C a dojel s ním vítězně do cíle závodu Zbraslav – Jíloviště a několika soutěží v Rakousku. Následujícího roku se zúčastnil brněnského Masarykova okruhu vedle světových závodníků zvučných jmen. Štěstí mu však nepřálo, takže skončil s vážnou poruchou zapalování v boxu. V roce 1931 v brněnské Velké ceně startoval s novým vozem – osmiválcem 2,3litrovým Bugatti 51 o výkonu 180 koní. Obsadil vynikající čtvrté místo.

Závod poslední
Lobkowicz toužil stále být ještě rychlejší, a tak si objednal další typ Bugatti 54 s objemem pěti litrů. Tento vůz prý nebyl příliš vydařený a dovozce ing. Gut jej od koupě zrazoval. Jiří Kristián si nedal říct a automobil zakoupil. S tímto vozem startoval 22. května 1932 poprvé na berlínském okruhu AVUS. Již v prvním kole při pokusu o předjíždění byla bugatka odstředivou silou vymrštěna ze zatáčky, narazila na betonové hrazení, smykem se dostala do protisměru, několikrát se převrátila a pod ní se smrtelně zranil Jiří Kristián Lobkowicz, jehož nepřekonatelnou touhou bylo jezdit stále rychleji a rychleji.
Je pochován v rodinné hrobce v Hoříně u Mělníka.


S předčasnými úmrtími bývají spojeny různé legendy.
Smrt mladého knížete dodnes zaměstnává nadšené záhadology a vyznavače tajemna. Před závodem prý seděla veselá závodnická společnost v jednom berlínském baru u jednoho stolu s tehdy známým jasnovidcem Erichem Hanussenem. Slovo dalo slovo a on napsal na dva lístečky dvě jména. Jedno patřilo pozdějšímu vítězi, druhé nešťastníkovi, který při velké ceně potká smrt. Po závodech barman obě obálky otevřel. První obsahovala jméno Manfreda von Brauchitsche, který právě svým triumfem na Avusu nastartoval svou hvězdnou kariéru špičkového pilota předválečných Grand Prix. Na druhém stálo napsáno Jiří Kristián Lobkowicz. Také se vypráví, že v okamžiku havárie se samy zastavily stopky, jimiž jeho přítel Zdeněk Pohl kontrolně měřil čas.

Zdroj:

http://www.ntm.cz/aktualita/22052012-jiri-kristian-lobkowicz-odborny-seminar-k-vyznamne-osobnosti-ceskeho
http://www.autokaleidoskop.cz/Historie/Kdo-byl-Jiri-Kristian-Lobkowicz/
http://www.speedwaya-z.cz/rservice.php?akce=tisk&cisloclanku=2007123101
http://www.historickaslechta.cz/o-mladem-knizeti-z-barokniho-zamku-v-horine-id2010080003-19

Zobrazeno 3040×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka