Stál proti bossům

23. 5. 2012 8:56
Rubrika: osobnosti

Před 20 lety zemřel po atentátu Giovanni Falcone, italský prokurátor, který se nebál jít proti mafiiánské organizaci Cosa Nostra.


Byl jednou z vůdčích postav boje proti organizovanému zločinu v Itálii.
Narodil se 18. května 1939 v Palermu. Jeho matka se jmenovala Luisa Bentivegna, otec byl Arturo Falcone. 
Krátce navštěvoval námořní akademii, jeho hlavním zájmem však byla práva, která posléze také vystudoval. V soudnictví pracovala také Falconeho žena Francesca. 
Jako vyšší soudní úředník se brzy zaměřil na odhalování a usvědčování pachatelů organizovaného zločinu. V průběhu rozsáhlých soudních procesů usvědčili desítky mafiánů.

Na přelomu 70. a 80. let měla mafie na svědomí zabití předních představitelů státu, ať už se jednalo o politiky, policisty či soudce. 10. 2. 1986 začal velký soudní proces se členy Cosa Nostry, který trval téměř dva roky. Celkem bylo obviněno 475 osob, odsouzeno jich bylo více než 300 osob.

Atentát
Giovanni Falcone často cestoval. Protože se bál o svůj život, dbal důsledně na bezpečnostní opatření, která mu pomáhala udržovat jeho pobyt a cesty v tajnosti. Nikdo z jeho okolí neměl dopředu vědět, jaké jsou jeho nejbližší plány, měnil je na poslední chvíli. Pokud někam letěl, vždy to bylo pouze s letadlem tajných služeb. O jeho cestách věděl dopředu jen úzký počet lidí z Ministerstva spravedlnosti.
V sobotu 23. 5. 1992 v 17:48 přistálo na palermském letišti letadlo tajných služeb, letící z Říma, na jehož palubě byl prokurátor Falcone, jeho žena a jejich ochranka. Na místě již byly připravené tři obrněné vozy. Šéfem eskorty byl policista Arnaldo La Barbera. První vůz, Fiat Croma hnědé barvy, řídil policista Vito Schifani, vedle něj seděl Antonio Montinaro a za nimi Rocco De Cillo. Druhý vůz, Fiat Croma bílé barvy, byl řízen samotným Falconem. Vedle něj byla jeho žena a za nimi tělesný strážce Giuseppe Costanza. Konvoj uzavíral Fiat Croma modré barvy, ve kterém byli policisté Paolo Capuzzo, Gaspare Cervello a Angelo Corbo. Auta jela z palermského letiště bez puštěných sirén po dálnici rychlostí 160 km/h. V Capaci byla pod vozovkou umístěna v kanalizační rouře výbušnina - tolit, zhruba 300 - 400 kg. Nálož byla v 17:59 hod, v době, kdy tudy konvoj projížděl, dálkově odpálena.
Později se zjistilo, že tam byla umístěna lidmi převlečenými za pracovníky silniční služby. Odkud však měli informaci o trase jízdy a typech vozů, ve kterých konvoj jel, zda to bylo z Ministerstva spravedlnosti, z letiště či odjinud, se nepodařilo vypátrat.
Po odpálení trhaviny následovala obrovská exploze, která poškodila dálnici v délce zhruba 100 metrů a vytvořila v ní osmimetrový kráter. Všichni tři policisté z prvního vozu byli na místě mrtví. Giovanni Falcone, který jel za nimi, ještě po výbuchu žil, byl však v kritickém stavu a zemřel dvě hodiny na to, při převozu do nemocnice. Jeho žena Francesca zemřela okamžitě. Tělesný strážce Giuseppe Costanza byl vážně zraněn, ale atentát přežil. Výbuch dále zranil asi 20 lidí, kteří tudy v té době projížděli.


Boj proti mafii pokračuje
Po jeho smrti se v Itálii zvedla vlna odporu proti mafii, byly organizovány protestní akce a spontánně vznikaly spolky, které měly donutit vládu k ostřejším opatřením. V boji proti mafii převzal vedoucí úlohu jeho přítel Paolo Borsellino. Svého kolegu však přežil jen o necelé dva měsíce, 19. 7. 1992 byl Paolo Borsellino zavražděn.
Na památku soudců Falconeho a Borsellina bylo letiště v Palermu pojmenováno
Falcone-Borsellino Airport.

Viníci
V lednu roku1993 zadržela policie mafiánského bosse Riinu, který se několik let skrýval. Byl odsouzen na doživotí, mimo jiné i za vraždu Falconeho a Borsellina (jejich smrt měla být odplata za mafiánské procesy a také výstraha pro další, kteří by se do nich chtěli pouštět). V květnu 1996 byl zatčen další mafián, který má vraždu Falconeho na svědomí - Giovanni Brusca. V prosinci 1999 pak probíhal nový proces s lidmi odpovědnými za vraždu soudce Borsellina. Mezi odsouzenými byl i Bernardo Provenzano (ten se však skrýval, byl odsouzen v nepřítomnosti). Někteří odsouzení byli pak v roce 2002 propuštěni z vězení za to, že budou svědčit proti dalším mafiánům.

Zdroj:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Giovanni_Falcone

Modleme se za všechny, kteří dali svůj život v boji za spravedlnost a právo.
A modleme se za ty, kteří se nebojí postavit za spravedlnost i v naší zemi.

 

Zobrazeno 3302×

Komentáře

Andrea Hýblová (Neposeda)

A my zrovna dnes promítáme film, který s tím má souvislost.
http://www.paulinky.cz/obchod/detail/Za-bileho-dne

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka