"Vera, Vera, ra, ra, ra"

3. 5. 2012 7:19
Rubrika: osobnosti

znělo hledištěm burácivě na olympijských hrách v Mexiku roku 1968.


3. května 1942 se narodila Věra Čáslavská, sportovní gymnastka, mnohonásobná olympijská vítězka.

Už v 16 letech se stala nejmladší účastnicí mistrovství světa v Moskvě v roce 1958. Na mistrovství Evropy v Krakově o rok později získala již zlato na kladině.
Stříbrná medaile v soutěži družstev z olmypijských her v Římě v roce 1960 byla jen upozorněním, aby s ní soupeřky vážně počítaly. O čtyři roky později na OH v Tokiu získala 4 zlaté medaile (přeskok, kladina, osmiboj a soutěž družstev). V Mexiku 1968 ke 4 zlatým medailím (bradla, prostná, přeskok, osmiboj) přidala ještě dokonce ještě dvě stříbrné (kladina, soutěž družstev). K jejím úspěchům je třeba přidat 10 zlatých medailí z mistrovství Evropy (Sofie 1965, Amsterdam 1967) a 3 zlaté z mistrovství světa v Dortmundu 1966.

Letní olympijské hry v Mexiku byly pro Věru Čáslavskou zlomové. Jak pro její kariéru, tak pro její osud.
Hry se uskutečnily necelé dva měsíce po okupaci Československa vojsky Varšavského paktu. Ona se chtěla rozloučit s aktivní kariérou a právě kvůli politickým událostem toužila po úspěchu v Mexiku víc než kdy předtím.
„Obětovala bych všechny své dosavadní medaile za letošní vítězství. Protože nebojujeme jen za sebe, ale za nás za všechny. A naši lidé si zaslouží vítězství," prohlásila. Předtím podepsala manifest Dva tisíce slov. Během medailového ceremoniálu se odvážila politického gesta, když během sovětské hymny odklonila hlavu od soupeřky a dívala se do země. Její „tichý protest" obletěl svět.
Během této olympiády se také vdala. Jejím manželem se stal Josef Odložil, který tragicky zahynul v roce 1993 při sporu s jejich synem Martinem.
Na začátku normalizace byla vyhozena z ČSTV. Od roku 1974 jí bylo umožněno alespoň věnovat se trenérské činnosti.
V letech 1990 - 92 zároveň působila jako předsedkyně Československého olympijského výboru, v letech 1993 - 96 v čele Českého olympijského výboru
Od července 1991 byla asistentkou prezidenta Václava Havla pro sociální oblast a sport.
V roce 1991 jí byl udělen Olympijský řád a v letech 1995 až 2001 byla českou zástupkyní v Mezinárodním olympijském výboru.
Dostala řadu významných ocenění, mezi nimiž vynikají Cena Pierra de Coubertina Mezinárodního výboru pro fair play a Olympijský řád Mezinárodního olympijského výboru. Na podzim 2010 obdržela od japonského císaře nejvyšší ocenění Řád vycházejícího slunce – symbol, že od roku 1964 je pevnou součástí japonské historie.
Zdroj
http://www.osobnosti.cz/vera-caslavska.php
http://www.olympic.cz/cz/novinky/7111/vera-caslavska-slavi

Přečtěte si výborný rozhovor s Věrou Čáslavskou nazvaný
Můj anděl 16 let nic nedělal, a tak ho proháním

 

Zobrazeno 4859×

Komentáře

voda-zpívající

souhlasím:-) a šli jste z Jelení studánky do Vernířovic tím padákem, nebo jste pokračovali dál?

s1rejda

Ťo jsi mě včera zaskočila. Trochu jsem povzpomínal víc, a pamatuju si, že po sejití k rozcestníku jsme šli dál nahoru (asi po hřebenu) mezi klečí. Severně bylo vidět horní "jezírko" Dlouhých Strání, a jižně(JV) tuším že Rýmařov. Jestli vzpomínám dobře, tak puťák začínal v Jeseníku, sledoval červenou přes Ramzovou, Šerák, a končil v Rýmařově. Ale možná se pletu. (úsměv)

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka