Zemětřesení v provincii S´čchuan

12. 5. 2012 0:00
Rubrika: události

V pondělí 12. května 2008 odpoledne místního času (v 06:28:04 UTC)  zasáhlo jihozápad Číny zemětřesení o síle 7,9 stupně Richterovy škály.


Ohnisko zemětřesení leželo zhruba sto kilometrů severozápadně od desetimilionového města Čcheng-tu (Chengdu), metropole provincie S-čchuan. Zdroj otřesů se nacházel 29 kilometrů pod zemským povrchem. Otřesy půdy byly citelné tisíce kilometrů daleko a další otřesy menší intenzity pokračovaly až do dalšího dne. Podle oficiálních údajů zabilo 67 000 lidí. V mnoha oblastech se zřítilo až osmdesát procent domů, celé obytné bloky se zbortily.
Čínská vláda vyslala do postižených oblastí sto tisíc vojáků. Záchranné týmy se ale na mnoho míst dostávají jen s velkými obtížemi. Do odlehlých koutů provincie seskakují parašutisté, dodávky jídla, vody a léků a převoz raněných zajišťují vrtulníky. Těch se na začátku záchranných prací používalo 20, 15. května 2008 ale premiér Wen Ťia-pao nařídil nasadit dalších 90. 
Vyprošťovací práce komplikují jednak následné otřesy, které mnohdy vyženou záchranáře od trosek, jednak sesuvy půdy. K tomu se přidala i nová hrozba: "Čína čelí vážným problémům s bezpečností a ochranou před záplavami u nádrží, přehrad, vodních elektráren a dalších vodohospodářských zařízení v oblasti zasažené zemětřesením," prohlásil ministr vodních zdrojů Čchen Lei. "Zvlášť v provincii S'-čchuan je poškození řady hrází značné a míra rizika těžko stanovitelná," řekl. Ministr proto přikázal všem ohroženým městům a obcím, aby připravily plány evakuace obyvatel. Poškozených hrází jsou podle úřadů čtyři stovky.
Česká republika patřila spolu se Spojenými státy, Evropskou unií, Japonskem, Jižní Koreou a Čínskou republikou na Tchaj-wanu k prvním státům, které Číně nabídly pomoc při odstraňování másledků zemětřesení.
Katastrofa z 12. května 2008 je nejničivějším zemětřesením, které postihlo Čínu za posledních třicet let. V roce 1976 zasáhlo zemětřesení o síle 7,8 stupně průmyslové město Čang-šan 200 kilometrů východně od Pekingu. Podle oficiálních údajů tehdy zahynulo 242 tisíc lidí.

http://cina.yin.cz/historie/zemetreseni-s-cchuan-2008/

Na webu ČT se objevila mj. tato zpráva
Olympiáda ohrožena není, osud vzácných pand neznámý

Pekingský olympijský výbor podle Etzlera ujistil, že olympijská sportoviště nebyla poškozena a přípravy letní olympiády nebyly narušeny. Země je pro konání her od 8. do 24. srpna v Pekingu bezpečná, může zajistit pobyt účastníků i návštěvníku olympiády a běh štafety s olympijským ohněm čínskými městy a venkovem proto pokračuje.
Šedesát vzácných pand velkých ve výzkumném středisku v Čcheng-tu je v pořádku, osud stovky pand chovaných v národní přírodní rezervaci Wo-lung v okrsku Wen-čchuan je zatím neznámý, protože zemětřesení přerušilo spojení s rezervací, která leží ještě blíže epicentru než Čcheng-tu.

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/14857-v-cine-pres-12-tisic-obeti-zemetreseni-cislo-neni-konecne/

Nejde tváří v tvář víc jak 70 000 lidských obětí o výsměšný dekadentní paradox euroamerické kultury?

Ale abychom vnímali také sebezáchovnou hrůzu komunistického režimu připomeňme si zprávu o rok později:
Čína šikanuje rodiče obětí zemětřesení v S´-čchuanu
Loni zasáhlo čínskou provincii S’-čchuan ničivé zemětřesení, které zabilo nejméně 70 000 lidí. Rok poté úřady postihují rodiče a příbuzné obětí, kteří se snaží zjistit podrobnosti o zhroucení různých budov. Některé zastrašují, jiné i zadržují, uvedla v pondělí organizace Amnesty International (AI).

http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/167933-cina-sikanuje-rodice-obeti-zemetreseni-v-s-cchuanu-tvrdi-amnesty.html

Co dnes můžeme my?

- modlit se za postižené touto nebo podobnými přírodními katastrofami
- podpora charitativní pomoci potřebným (nejen v situaci přírodních katastrof)
- sledovat a korigovat osobbním ohlasem způsob mediálních prezentací podobných událostí
A dále? 

Zobrazeno 1549×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka