bl. Hildegarda Burjan: Napínavý život

11. 6. 2012 0:00
Rubrika: svatí

Zakladatelka Caritas Socialis se narodila 30. 1. 1883 v Zhořelci (Görlitz an der Neisse)


Narodila se jako druhá dcera v liberálně-židovské rodině Freund. Ve Švýcarsku studovala jako jedna z mála žen filosofii.

V roce 1907 se Hildegarda provdala za rodilého Maďara Alexandra Burjana. Po těžké nemoci a rychlém zázračném uzdravení konvertovala ke katolické víře. Ve svém nově darovaném životě chtěla nasadit všechny své síly pro Boha a lidi.

Po tomto ohrožení života přivedla na svět svoji jedinou dceru Alžbětu.  S manželem se přestěhovali do Vídně.

Bída a nouze mezi rodinami dělníků podnítily Hildegardu Burjan k její první sociální činnosti. Ve Vídni se nasadila proti veškeré dětské práci a za práva žen. V roce 1912 založila "Jednotu křesťanských žen v domácnosti" a v roce 1918 spojila dohromady v jednotě "Sociální pomoci" všechny svazy dělnic. Pro hladovějící obyvatele Krušných hor odstartovala Hildegarda Burjan potravinovou akci. Uskutečnila také pomoc pro rodiny v Sudetech.

Na základě svých vynikajících sociálních a organizačních schopností byla Hildegarda Burjan v letech 1918 - 1920 činná jako politička. Nejdříve byla povolána do Vídeňské městské rady, později byla zvolena jako první křesťansko-sociální poslankyně do nového rakouského národního sněmu. Za mnohé, co se dnes jeví ve společenské životní formě a v uspořádání států jako samozřejmě, vděčíme jejímu spolupůsobení. Některé její iniciativy nebyly dodnes realizovány

"Celý zájem o politiku patří k praktickému křesťanství."
Hildegarda Burjan

S prelátem dr. Ignácem Seipelem, který byl spolkový kancléř v letech 1919 - 1932, pojilo Hildegardu Burjan od roku 1917 duchovní přátelství. On ji popdoroval při budování Caritas Socialis. Po jeho smrti v roce 1932 iniciovala stavbu pamětního kostela, který byl zasvěcen Kristu Králi, v 15. vídeňském městském obvodu. (Kancléř Dr. Seipel i jeho nástuce E. Dollfuss byli v kostele pohřbeni - pozn red.)

Od počátku se Hildegarda Burjan snažila budit sociální cítění a motivovala k spolupráci. Časem poznala, že potřebuje společenství lidí, kteří se dají zcela k dispozici pro sociální služby a budou nosit do světa Kristovu lásku.

4. října 1919 založila apoštolskou společnost sester Caritas Socialis. V kapli domu na Pramergasse 9 ve Vídni-Alsengrund při mši svaté složilo sliby prvních deset sester.

Hildegarda Burjan zemřela 11. června 1933. V důsledku svojí hluboké víry umírala s velkou důvěrou.

Její dílo, Caritas Socialis, žije dále.

Článek je překlad krátkého životopisu ze stránek o Hildegard Burjan.
(http://www.hildegardburjan.at/biographie/biographie.html)

Redakční doslov

Hildegarda Burjan byla pro své obrovské zásluhy na poli křesťanské sociální práce 29. ledna 2012 ve Vídni prohlášena za blahoslavenou. Liturgickou památku nové blahoslavené stanovil Benedikt XVI. na 12. červen.

Fotografie je převzata z německé Wikipedie.

Článek o beatifikaci Hildegardy Burjan na stránkách Rádia Vatikán:
http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=15837

Zobrazeno 1730×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka