Bojovník neúnavný

22. 6. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Erich Maria Remarque, vlastním jménem Erich Paul Remark, byl německý spisovatel.


Byl synem knihvazače. Zprvu chtěl být hudebníkem, pak malířem. Roku 1916 odešel jako dobrovolník do 1. světové války. V roce 1918 byl raněn.

Po 1. světové válce vystřídal řadu povolání. Kromě jiného byl účetním, obchodním cestujícím, agentem se hřbitovními náhrobky, varhaníkem aj. Velmi se zajímal o automobilové závody a nějaký čas i aktivně závodil.

V letech 1923 – 1934 působil Remarque jako redaktor v Hannoveru. Cestoval po Itálii, Švýcarsku, Balkánu a Turecku. V roce 1931 se přestěhoval do Ascony ve Švýcarsku.

Po nástupu fašismu v Německu v roce 1933 se dostal na index zakázaných autorů a v roce 1938 byl zbaven německého občanství.

Roku 1939 odjel do New Yorku, kde získal americké občanství. Po válce se vrátil do Švýcarska.

E. M. Remarque patří k nejoblíbenějším autorům 20. století. Psal pod vlivem J. Londona, K. Hamouna a E. Hemingwaye. Jeho dílo je humanistické, společensko kritické a protifašistické. Vrcholem autorovy tvorby je sugestivně napsaný román „Na západní frontě klid", knižně vydán v roce 1929, líčící na základě vlastního prožitku válečné hrůzy očima mladičkého vojáka a zbavující čtenáře jakýchkoli iluzí o válečných hrdinstvích.

Remarquovo dílo má silnou vypovídající hodnotu. Podle mé kolegyně, velké knihomolky, je jedním z nejlepších románů Miluj bližního svého. Dále doporučujeme ke čtení Tři kamarády a Černý obelisk. Každý, kdo má rád literaturu, by si měl alespoň jednu Remarquovu knihu přečíst. Největší hrdinství dle mého názoru prokázali Němci, kteří se stali antifašisty. Když si uvědomíme, že měli kolem sebe zfanatizované spoluobčany, tak museli mít velikou odvahu i jen mlčet, natož aktivně proti fašismu vystupovat.

Z Remarquovi moudrosti:
Člověk bez lásky je jen mrtvola na dovolené.

Vy jste zvláštní lidé, vy mladí, všichni dohromady. Minulost nenávidíte, přítomností opovrhujete, budoucnost je vám lhostejná.

Piš dopis, když se rozčílíš, do obálky ho však vlož až druhý den.

Jenom jednoduché věci nikdy nezklamou. A štěstí se má začít hledat úplně dole při zemi.

                                               Díky Erichu Mario!

 

 

 

 

Zobrazeno 1404×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka