Čiperná devadesátnice

4. 6. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

VALJA STÝBLOVÁ – ČILÁ DEVADESÁTNICE


Valja Stýblová, lékařka a spisovatelka. Ve své medicínské profesi dosáhla významných vědeckých úspěchů v oblasti neurologie a psychiatrie, jako profesorka Lékařské fakulty UK byla přednostkou fakultní neurologické kliniky v Praze-Vinohradech. Její literární dílo je spojeno s lékařskými tématy, která úzce souvisejí s otázkami etickými a psychologickým dialogem uvnitř člověka, ve kterém se tvoří jeho charakter a činy. Pro nakladatelství Šulc-Švarc napsala: trojdílný životopisný román Lužanská mše (Vita brevis, Ars longa, Musis amicus) o architektu a největším českém mecenáši Josefu Hlávkovi, za který byla v roce 2010 oceněna Akademií literatury české Cenou Boženy Němcové; volnou ságu současné lékařské rodiny vytvořenou z knih Most přes řeku Léthé, Most sebevrahů, Most aeskulapů, Ondinino prokletí; román Benjamín o složitosti lidské duše, zrádné křehkosti rodinných vztahů, hledání porozumění a lásky v dospívání i dospělosti; humoristickou knihu Eli, Oli, Al a pes Hanibal o trojčatech a jejich psu. Nakladatelství Šulc-Švarc vydalo další její starší díla, která se těší trvalému čtenářskému zájmu: Dvě psychologické prózy o etických otázkách medicínské praxe a smyslu lékařského poslání Mne soudila noc a Skalpel, prosím; psychologický příběh nerovného manželství profesora latiny a jeho žákyně Nenávidím a miluji; román o vzorné manželce a matce, která nechce rezignovat na svoji vědeckou práci Zlaté rybky; psychologický román o proměnách manželského trojúhelníku Nevěra; knihu pro děti o dobrodružství dvou bratrů a zvířat z vědecké laboratoře Můj brácha. Nakladatelství připravuje vydání jejích lékařských Novel a samostatný román Mecenáš v obnošené vestě, navazující na Lužanskou mši a zachycující působení světově proslulého Josefa Hlávky v Praze, kde založil Českou akademii věd a velkoryse podporoval českou vědu, umění a školské instituce na přelomu 19. a 20. století.

Paní Valja Stýblová umí psát, její knihy jsou velmi čtivé. Vaší pozornosti doporučuji právě trojdílný životopisný román o životě mecenáše Josefa Hlávky. Její knihy vydává nakladatelství Šulc a Švarc a v edičním plánu mají na letošek její novou knihu Mecenáš v obnošené vestě.

Také doporučuji zhlédnout film Skalpel, prosím s vynikajícím Miroslavem Macháčkem v hlavní roli.

Na závěr jedno Valjino moudro:
Chápu, že je možné ze žárlivosti zabít, sám sebe zničit, oddat se alkoholu, dělat cokoliv, jen ne nečinně čekat a snažit se zapomenout.

Fotografie je stažena z těchto stránek:

 http://www.sulc-svarc.cz/C125742E0057C233/HTML_code5!
openpage&autor=Valja%20Styblova

Zobrazeno 1331×

Komentáře

Kathu

hmmmm, Zlaté rybky ...že bych si udělala radost ?

Krasnazena

udělej, Katko:-)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka