Helsinky čtyřikrát jinak

12. 6. 2012 0:00
Rubrika: události

Oslavy výročí Helsinek a mnohem více!


Jen velmi málo je těch, kteří by uhodli, že dnešní den, 12.6.2012, Helsinky (hlavní město Finska) slaví své čtyři sta šedesáté druhé narozeniny.


Helsinky na jaře

Oslavy v ulicích

Helsinky oficiálně slaví své narozeniny teprve od roku 1959. Byly založeny 12.6. 1550. K tomuto dni se váže ještě kulatější a možná významnější jubileum, a to 200 let od vyhlášení hlavního města. Ulice se tento den naplní muzikou a ožijí v duchu finských tradic. Rohy ulic budou patřit divadelníkům a tanečníkům. V okolí Töölönlahti Bay se návštěvníci mohou těšit na dobře vyhřáté sauny, které jsou běžnou součástí finských domácností. To, že je tento den dnem oslav, také potvrzuje šedesáté výročí od vystavění Olympijského stadionu, kde bude probíhat bohatý program.

K této významné události složila finská skupina Helsingin Katujen Elävöittäjät narozeninový song, který dnes několikrát zazní v helsinských ulicích. Až na výjimky bude tento den vše zdarma, tudíž vstupy na různé akce a oslavy si účastníci náležitě užijí. V devět hodin ráno tyto oslavy zahájí primátor města, Jussi Pajánem, svým projevem, ranní kávičkou a živou hudbou před městským muzeem a na dvoře City Hall.

Helsinky v létě

Helsinky hlavním městem 1812 – 2012

Na počátku osmnáctého století se Helsinky staly čtvrtým nejdůležitějším přístavem po Stockholmu, Gävle a Gothenburgu. Město se také stalo důležitým vojenským centrem. Pevnost Sveaborg – finsky Viapori – byla domovským přístavem švédského pobřežního loďstva. V té době měly Helsinky skoro 8000 obyvatel. Turku mělo o dva tisíce více. Od roku 1808 do roku 1809 probíhala na finském území Švédsko – ruská válka, kde Rusko obsadilo 3.3.1808 právě Helsinky. Sveaborg se v nekrvavém obležení vzdal až 8.5.1808. O to horší události nastaly 17.11. téhož roku, kdy vyhořela až čtvrtina Helsinek. Oheň začal hořet ve východní části města, kde dnes začíná čtvrť Aleksanterinaku. Od roku 1809 do roku 1825 byl velkovévodou Finska ruský car Alexandr I. V roce 1811 byly zavedeny různé úřady, od pošty po lékařskou komoru. Také bylo schváleno, že členy finského parlamentu by měli být jen Finové.

Helsinky na podzim

Nový plán města dokončen

Každý rok přinášel své historické události. Ovšem v roce 1912 nastaly pro město velké změny. Počátkem dvacátého století ožilo a stalo se opravdovou metropolí s populací okolo sto tisíc obyvatel, což je skoro dvanáctkrát více než před sto lety. Staré město, které navrhl architekt J. A. Ehrenström, dosáhlo svých mezí. Město se rozšiřovalo na sever i na západ, a tak bylo potřeba přijít s novými nápady. Stavební architekt Eliel Saarinen vycházel z předchůdce Bertela Junga a jeho návrhu z roku 1911, který město a jeho okolí vnímal jako součást jednoho většího systému. Zajímavostí je, že Saarinen počítal s budoucností města jako moderní rozvíjející se metropole. Také si uvědomoval možné problémy s dopravou kvůli jeho poloze na úzkém mysu. Snažil se odlišit obytnou zástavbu od komerčních a průmyslových oblastí a vytvořil tak flexibilní dopravní spojení mezi předměstími.

 Helsinky v zimě

Světové město designu

O sto let později, v roce 2012, hostí Helsinky označení Světové město designu. Ku příležitosti oslav finští návrháři připravili ochutnávku svěžích kolekcí všeho druhu, od reflektorů po soundtrack. Například se setkáte s plátěnou taškou od Vuokko Nurmesniemi, triček od Jesse Auersalo, Tommi Musturi, Thomase Toivonena, aj. Zaujme i reflektor ve tvaru květiny od Saary Renvall.

I když existuje mnoho ocenění, která rozpoznávají jednotlivé úspěchy v designu, Hlavní město designu (dále jen WDC) je jedinečné tím, že si klade za cíl zaměřit se na rozsáhlejší podstatu návrhářství jako takového a na jeho dopad na městské prostory, hospodářství a občany. Toto označení poskytuje výraznou příležitost městům více podporovat jejich růst v oblasti designu, oživování urbanistických strategií a obnově městských částí. WCD je iniciativou Mezinárodní rady společností průmyslového designu (ICSID), která je neziskovou organizací a má za cíl chránit a prosazovat zájmy oboru průmyslového návrhářství. Společnost byla založena v roce 1957 a slouží jako jednotný hlas více než padesáti národům. Podporuje a rozvíjí síť studentů a odborníků v tomto oboru.

Jde vidět, že Helsinky žijí rušným životem!


fotky a veškeré informace přeloženy z: www.helsinki.fi

Zobrazeno 2731×

Komentáře

Tofl

Přidávám tři nejzájímavější videa, která mě na YouTube osobně zaujala a moc se mi líbí:

Suomi - Helsinki
http://www.youtube.com/watch?v=fex06I3KKsg
My Helsinki - Finland
http://www.youtube.com/watch?v=3p84dZtV8Ew
Helsinki
http://www.youtube.com/watch?v=_h2zyK8_hLM

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka