Hitlerova čistka ve vlastních řadách

30. 6. 2012 0:00
Rubrika: události

Noc z 29. na 30. června 1934 se zapsala do dějin desítkami obětí. Během této Noci dlouhých nožů byl splněn Hitlerův rozkaz k provedení čistek v SA.


Co to vlastně  bylo SA a proč se pro Hitlera stal jeho vlastní nástroj moci nebezpečným? SA je zkratka z německého Sturmabteilung a tato organizace byla nazývána také jako úderné oddíly. SA náleželo pod NSDAP a u založení SA stáli Ernst Röhm, pozdější oběť Noci dlouhých nožů, a Hermann Göring. SA Hitlerovi rovněž pomáhalo v upevňování moci, ale od jisté doby se stalo svou radikalitou pro Hitlera nebepečným. Hitler se tak ocitl pod tlakem aby zasáhl. Výsledkem byly již zmíněné čistky.

Mezi oběti této krvavé noci patřili například diplomat Otto Ballerstadt, seržant Alois Bittman a další. Nejznámější obětí se stal již zmíněný velitel SA - Ernst Röhm.

Jak již bylo řečeno, právě tento muž se podílel na založení SA, někdy nazývaných též ,,hnědé košile" (dle jejich uniforem). Ernst Röhm byl údajně Hitlerovi velmi blízký a dokonce si s ním i tykal. Ani to však Hitlerovi nezabránilo, aby jej nechal zlikvidovat. Röhm byl zatčen samotným Hilterem a následně popraven. Bez soudu. Jisté ,,ohledy" Hitler projevil pouze v tom, že Röhmovi poslal do vězení pistoli. Röhm se ale zastřelit odmítl.

Tato čistka v SA ukončila největší rozmach ,,hnědých košil" ale přesto SA nezaniklo a jeho novým velitelem se stal Victor Lutze. SA se poté spolu s SS podílela na Křišťálové noci .Tento protižidovský pogrom se udál v noci z 9.na 10. listopadu 1938, ale toto černé datum světových dějin už by patřilo do dalšího článku...

Zobrazeno 1732×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka