Jazykový génius

9. 6. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Tlumočit, překládat a především milovat cizí řeč. Životní program Kató Lomb.


Na své dlouhé pouti (1909-2003) se Kató Lomb proslavila především jako vynikající simultánní tlumočnice z devíti či deseti jazyků (ze čtyř z nich bez přípravy), z dalších 14 jazyků překládala (mj. dánština, francouzština, čínština, japonština, ivrit - moderní hebrejština). Zprvu se ale věnovala fyzice a chemii, k překládání se přiklonila až během velké hospodářské krize.

Jako základ považovala zájem a motivaci, od kterých se odvíjí náš úspěch v učení. Jestliže máme motivaci, víme, čím nám nový jazyk dělá radost, proč se v něm chceme zdokonalovat, čeho chceme dosáhnout, jsme na nejlepší cestě k vítězství.

Sama neměla ráda umělé dialogy z učebnic, proto si vybírala knihy v originále, které ji zaujaly svou zápletkou, neobvyklým členěním či výraznou postavou a zkoumala slovíčka, snažila se pochopit gramatiku. Neznámá slovíčka přeskakovala s tím, že pokud jsou důležitá, ještě se objeví („je jedno, zda pachatel stojí za borůvkovým nebo angreštovým keříkem“). Nepoužívala slovník, nový výraz se nejsnadněji naučila, když na něj přišla sama.

Druhým pilířem je kontext. Neučit se slovíčka izolovaně, ale ve větách, frázích. Když zapomeneme jedno, to druhé nám ho připomene.

Kató Lomb se nikdy nenechala odradit drobnými neúspěchy, ale stále se snažila mít z jazyka radost, vidět ony pozitivní stránky a ráda opakovala: „Jazyk je jediné, co se vyplatí ovládat i špatně!“

 

 Zdroj: wikipedia

Zobrazeno 1470×

Komentáře

ondra7

Tolik řečí jako ona sice neumím, ale její slova mohu jedině potvrdit. Kéž by si z této osobnosti brali příklad hlavně učitelé jazyků (tedy i já), aby mohli u nás v českých školách učit jazyk správnými metodami!

Nehledě na to, že jazyky na školách u nás bohužel učí i lidé, kteří k cizí řeči nemají sebemenší vztah ani nadání, je problémem i to, že se snaží vyučovat (a studenti se učit) jazyk stejným způsobem jako biologii, dějepis, fyziku apod. To je podle mě zásadní hrubá chyba, protože cizí jazyk je stylem učení něco úplně jiného - je to proces, který nelze rozdělit na kapitoly ani části ani celky, jako to mají jiné předměty. Musíme ho chtít používat celý. Přesně tak, jak to říká Kató Lomb: důležitá je motivace.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka