Maraton naděje

28. 6. 2012 9:10
Rubrika: osobnosti

Terry FoxTerrance Stanley „Terry“ Fox – dosáhl cíle svého běhu života před 31 lety. Snad nalezl výhru, kterou Ježíš dává těm, kdo jsou čistého srdce.


Terry se narodil ve Winnipegu 28. července 1958. Vyrůstal v Port Coquitlam v Britské Kolumbii. Studoval Simon Fraser University. Už od mládí sportoval. V roce 1976 mu diagnostikovali sarkom kostí (zhoubná rakovina kosti) a o rok později po neúspěšné léčbě mu byla amputována noha. Pobyt v nemocnici Terryho hodně poznamenal. Když viděl další pacienty trpící rakovinou včetně malých dětí, rozhodl se, že poběží přes Kanadu, aby získal peníze na výzkum rakoviny a zdokonalení léčby. Svůj běh nazval Marathon of Hope (Maraton naděje). Po 18 měsících a tréninku, kdy uběhl 5000 km, zahájil Terry 12. dubna 1980 svůj běh v St. John’s v Newfoundland.
Z počátku bylo obtížné udržet si zaujetí pro věc, nadšení brzy zvítězilo a peněz, které shromažďoval svojí poutí, přibývalo. Denně uběhl cca 42 km (26 mil) přes kanadské provincie Quebec a Ontario.1. září 1980 po 143 dnech a 5373 km (3339 mil), byl Terry kousek od Thunder Bay v Ontariu donucen běh přerušit. Rakovina se mu rozšířila do plic. Suma na kontě výtěžku se vyšplhala na neuvěřitelných 24,6 milionů dolarů.
V červnu 1981 dostal zápal plic a 28. června 1981 ráno zemřel.
Všechny kanadské vládní budovy stáhly vlajku na půl žerdi, dokud nebyl ve jsvém rodném městě pohřben.

Terry se stal nejmladším držitelem Řádu Kanady, nejvyššího civilního vyznamenání země a dodnes se na jeho počest běhají závody jménem Běh Terryho Foxe (16. září).

Když prožíváme krach a máme krizi, stojíme vždy před otázkou:
Vzdát se naděje, anebo najít něco smysluplného, pro co bych mohl/a žít...

Zdroj:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Terry_Fox
http://www.factsandbio.com/cs/art/en/terry_fox
http://ireferaty.cz/100/5063/Fox-Terry 
Mladík s kuráží Davida

O Terry Foxovi na signálech také zde:
https://udalosti.signaly.cz/0907/terry-fox

„Podpořme velikost Terryho snu. Běhejme!“


 

Zobrazeno 1591×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka