Muž mnoha talentů

23. 6. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Přijdeme pozdě,“ připomněl Colin. - „To nevadí,“ řekla Chloé. „Posuň si zpátky hodinky.“

Toto je jedna z vět románu Pěna dní, románu, který proslavil spisovatele Borise Viana.


Boris Vian byl spisovatel, písničkář a jazzový hudební skladatel, který zemřel přesně před třiapadesáti lety a to v pouhých devětatřiceti. Ačkoli prožil krátký život, naplnil ho mnoha činnostmi až po okraj - byl pověstný svým hektickým životním stylem.

Podívejme se však na Borise Viana nejprve jako na literáta. Vianův první román- Naplivu na vaše hroby, vyšel v roce 1946. Román byl označen za  nemravný a autor byl odsouzen k patnácti dnům vězení. Nepomohl mu ani fakt, že román vydal pod pseudonymem Vernon Sullivan. O rok později vyšel Vianovi román Pěna dní. Tento román vypráví o dvou párech - Chloé a Colinovi a Alise s Chickem. V tomto románu autor mimo jiné sleduje Colinův boj s nemocí jeho ženy. Tento boj Colin prohrává a nepomůže mu ani fakt, že má mnoho peněz.

Kromě dvou výše zmíněných románů vydal Vian další knihy, jmenujme například román Srdcerváč. Tolik tedy Vian jako literát.

A jaký byl Boris Vian jako hudebník? Posuďte sami!

http://www.mp3tube.cz/hrej/MvC2CZ54pAE

Boris Vian zemřel 23. června 1959 na premiře filmu na motivy jeho knihy Naplivu na vaše hroby. my se s Vianem rozloučíme jeho citátem: ,,Běžíme co nám nohy stačí do budoucnosti, běžíme tak rychle, že nám utíká přítomnost. A minulost nám mizí v prachu, který jsme zvířili svým během. "

Zobrazeno 1546×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka