Radosti života

24. 6. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Před 55 lety zemřel v Puteaux u Paříže opočenský rodák František Kupka, malíř a grafik světového významu.


Narodil se roku 1871 v Opočně. Své mládí prožil v Dobrušce, kde se vyučil sedlářskému řemeslu. V letech 1888 – 1891 studoval akademii v Praze a poté pokračoval ve studiích ve Vídni, kde ho velice zaujala secese a nové objevy mykénského a krétského umění. Po ukončení studií v r. 1895 se jako stipendista odebral do Paříže, kde zprvu maloval především kostýmy pro módní časopisy.

Kolem roku 1903 se poprvé mezinárodně proslavil publikací svých satirických kreseb v pařížském časopisu L´Assiette au Beurre, do kterého přispíval v letech 1901 – 1907. V této době vytvořil cykly kreseb, v nichž se vyslovil proti válce, kapitalismu a pověře.  Dílo Radosti života patří mezi jeho první významnější, vzniklo v roce 1901 a je uloženo  v Praze v Národní galerii.

Kromě toho se také zabýval astronomií a astrologií a podnikl cestu po Dánsku, Švédsku a Norsku. V roce 1900 byl vyznamenán medailí pařížské výstavy a roku 1904 obdržel zlatou medaili světové výstavy v St. Luis.

V kruzích bibliofilů, proslul jako vynikající ilustrátor knih E. Récluse, Aristofanovy Lysistraty a Aischylova Promethea.

Kolem roku 1910 prožívá hlubokou krizi, zavrhuje dosavadní předmětnou malbu a tvoří první abstraktní obrazy. Velký vliv na něho měla hudba, jeho snaha vyjádřit kombinovanými prvky plastickými nebo barevnými nějakou spekulativní myšlenku dala vzniknout novému směru – orfismu. První abstraktní obrazy Dvoubarevná fuga a Teplá chromatika vystavoval na Podzimním salónu v Paříži 1912. Autor se při jejich tvoření inspiroval Bachovými fugami.

V roce 1922 byl jmenován profesorem Po roce 1930 se zaměřil na geometrickou abstrakci.  Své myšlenky shrnul v knize Tvoření v umění výtvarném.

František Kupka patří mezi průkopníky abstraktního umění a i přesto, že téměř celý život prožil ve Francii, můžeme být na něj právem hrdí.

 

Literatura a zdroje:

Kolektiv: Encyklopedický slovník.  Praha : Odeon, 1993. 1. vydání. 1253 s. ISBN 80-207-0438-8

Kolektiv: Encyklopedie světového malířství , Praha : Academia, 1975.

http://zivotopis.osobnosti.cz/frantisek-kupka.php

Zobrazeno 1192×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka