Svoboda přinášející světlo světu

17. 6. 2012 0:00
Rubrika: události

Již více než 120 let proudí davy turistů k jedné z největších atrakci New Yorku – k Soše Svobody.


Malá troška z historie

Na památku přátelství a pomoci, kterou poskytla Francie Spojeným státům při jejich boji za nezávislost v roce 1776, poslala francouzská vláda do USA Sochu Svobody. Konstrukci sochy nenavrhl nikdo jiný, než světoznámý architekt Gustave Eiffel, z jehož dílny pochází pařížská dominanta. Sochu vymodeloval Frédéric Auguste Bartholdi nejprve v životní velikosti a až posléze vytvořil formu, podle které byla měděná socha odlita. Ženská tvář sochy je podobiznou Isabella Eugenie Boyerová, vdova po výrobci šicích strojů Isaaku Singerovi. Čtvrtého července 1886 byla socha v Paříži slavnostně předána americkému velvyslanci a poté po kusech převezena přes oceán. V newyorském přístavu byla dva roky sestavována a pak umístěna na podstavec, který tvoří jedenácticípou hvězdu. Tento podstavec pochází z dílny amerického architekta Richarda Morisse Hunta a je (spolu se sochou) umístěn na ostrůvku Liberty Island.

Parametry Sochy Svobody

  • Výška sochy:  46m
  • Výška podstavce: 47 m
  • Váha: 205 tun
  • Obvod: 10,6 m
  • Šířka úst: 91 cm
  • Pravá paže12,8 m
  • Délka ukazováčku: 2,4 m

Pravá paže drží pochodeň, v levé ruce socha svírá desky představující den vyhlášení nezávislosti. Je na nich nápis JULY IV MDCCLXXVI. Její koruna se sedmi paprsky je symbolem svobody, kterou má vyzařovat přes sedm moří do sedmi kontinentů.

Návštěvníkům je povolen vstup až ke koruně, nicméně se musíte zaregistrovat s opravdu dostatečným předstihem, jinak se budete muset spokojit s výhledem z podstavce. Schody vedoucí až k pochodni jsou od roku 1916 veřejnosti nepřístupné.

Američtí občané berou svůj symbol svobody opravdu vážně, aneb Co můžete potkat na trajektu k Liberty Island.

Tato paní byla spatřena v roce 2010 na trajektu, který pravidelně přeplouvá z Manhattanu k Liberty Island. Doporučuji povšimnout si i její kapsy...

Aspoň že ta koruna neblikala.

Zobrazeno 1802×

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka