Tam, kde leží Little Bighorn

25. 6. 2012 0:00
Rubrika: události

Bitva u Little Bighornu byla střetnutím mezi armádou USA a válečníky indiánských kmenů Lakotů, severních Šajenů a Arapahů, která se odehrála dne 25. června 1876 v Montaně v USA.


 

Když v průběhu 70. let 19. stol získaly Spojené státy na Mexiku území na západě Severní Ameriky, rozrostla se zde velká města. Spolu se začínajícím rozmachem těchto měst vyvstal problém. Spojené státy chtěly postavit železnici, která by tato odlehlá místa spojovala s východem. Mezi těmito místy se rozkládala velká indiánská rezervace, přidělená zde žijícím kmenům „na věčné časy“. Proto musela být železnice vedena jižním směrem, oklikou kolem indiánských území. A když bylo v rezervaci nalezeno zlato, šla smlouva stranou a zlata dychtiví bílí muži vtrhli na indiánské území. Siuxové se o tom dozvěděli a velice schopný šaman Lakotů Sedící býk sjednotil několik kmenů a rozhodl se postavit na odpor.

Indiáni útočili pod vedení náčelníka Olglalů Splašeného koně a náčelníka  Hunkpapů Žluče. Vojáky 7. kavalerie vedl podplukovník George Armstrong Custer. Custer se vydal k Little Bighornu. V jedné indiánské vesnici napadl pokojnou indiánskou slavnostt, tím na sebe upozornil a indiáni proti němu poslali menší skupinu vojáků. Zanedlouho jeho zvědové narazili na Indiány. Custer byl překvapen indiánským bojem, považoval Indiány za podlidi, které se svou kavalérií snadno smete, ale nyní byla jeho skupina zničena. Z Custerových skupin přežila pouze ta Renova, kterou z nepřátelského území vysvobodil Terry. Terrymu již zřejmě došlo, že Crook byl poražen a proto se s Gibbonem vrátili. Siouxům vítězství moc nepomohlo, jelikož generálové se vrátili s posilami a Siouxy porazili. Podplukovník Custer byl oslavován jako hrdina, což si vždycky přál, i když podle většiny historiků udělal strašné chyby jako rozdělení armády na tři části, vyvraždění indiánské slavnosti a odmítnutí posil.

Jde o jedno z nejznámějších a nejkrvavějších střetnutí mezi indiány a bělochy, které bylo zvěčněno v řadě literárních děl, byť jeho reálný význam nebyl příliš velký. Jediný, kdo z Custerova oddílu bitvu přežil byl kůň Komanč, který se později stal doživotním čestným členem nové 7. kavalerie a podle zvláštního rozkazu ho nikdo nesměl osedlat nebo na něm dokonce jezdit.

Zobrazeno 2397×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka