Via lucis

27. 6. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Hellen Kellerová (1880-1968) – americká spisovatelka, aktivistka a lektorka se nesmířila se svým krutým handicapem – následkem nemoci byla slepá a hluchoněmá.


Díky skvělé lektorce slečně Sullivanové se naučila prstovou abecedu a další potřebné dovednosti. Její příběh je fascinující. My, kteří máme k dispozici všech pět smyslů, je neumíme dostatečně využívat. Začtěte se do knížky Jindry Jarošové Via lucis. 

 „Ne náhodou nese životní příběh Američanky Heleny Kellerové, která byla ve své době slavnou a v celém světě známou osobností, název Via lucis – cesta světla. Tím světlem je pro hlavní hrdinku možnost poznání a komunikace s lidmi. Něco zcela samozřejmého pro každého zdravého člověka, ovšem zcela fantastického pro slepou a hluchoněmou dívku.

 Po těžké chorobě, kterou Helena prodělá uprostřed druhého roku svého života, jí z pěti smyslů zůstanou jen tři: chuť, čich a hmat. Jen jimi se orientuje ve světě. Ráda jí, ráda se probíhá voňavou zahradou, pohybuje se ve známém prostředí domu, rozeznává blízké lidi, ale to je všechno! Nemá ponětí, jak vypadá krajina, jaké je to v jejím pokoji, neví, že existují barvy, zpěv, hudba, nezná tvář své matky. A nejen to. Ona dokonce neví, že jí něco chybí, neboť ani to jí nelze sdělit. Jak by mohla tušit, že kolem ní je něco takového jako řeč, slovo, myšlení? Vždyť žije v cele věčné tmy a ticha.

 A přesto tahle dívka jednoho dne promuje na univerzitě v Harvardu, stane se proslulou spisovatelkou a organizátorkou pomoci smyslově postiženým lidem. Zázrak? Ne, zázraky se nedějí. To jen láska, inteligence a nezdolná vůle dokážou občas zvítězit nad beznadějností osudu. (Jindra Jarošová – Via lucis, Práh 2009)

Zobrazeno 1768×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka