Basilica di San Paolo fuori le Mura

15. 7. 2012 0:00
Rubrika: události

Jedna z nejkrásnějších a zároveň také druhá největší bazilika v Římě (po sv. Petru ve Vatikánu) slaví dnes smutné výročí – 189 let od velkého požáru.


Bazilika pochází z prvých desetiletí 4. století. Byla zbudována na přání Konstantina Velikého a dále rozšiřována Valentiniánem a dalšími. Podle tradice stojí nad místem, kde byl pohřběn sv. Pavel. Byla postavena vně hradeb - odtud název za hradbami.

 Z původní baziliky zbylo velmi málo - v noci z 15. na 16. 7. 1834 vypukl velký požár a baziliku proměnil v hromadu trosek. To co zbylo, bylo přemístěno do nového chrámu, který si z toho původního ponechal pouze název. Velmi nemocný papež Pius VII., který 20. srpna zemřel, se vůbec nedozvěděl, co se stalo, na základě rad jeho nejspolehlivějších druhů.

Dnes se bazilika otevírá k Via del Mare velkým čtvercovým nádvořím Gugliema Calderiniho z konce 19. Století. Uprostřed stojí socha sv. Pavla. Fasáda věnčená tympanonem je vyzdobena mozaikou z téhož století. Pod podloubím je mramorové sousoší Petra a Pavla.

Zvonici nezvyklého rázu tvoří pět půdorysů nad sebou, z nichž poslední má tvar kruhové kaple a připomíná tak původní kampanilu románského stylu.

Vnitřek chrámu je velkolepý svou délkou 132 m. Tvoří jej pět chrámových lodí, oddělených 80 sloupy. Strop má velmi bohatou výzdobu – zlacené kazety na bílém podkladě, což byl znak papeže Pia IX. Na vlysu nad sloupy jsou medailony s obrazy papežů od sv. Petra po současnost.

Majestátní triumfální oblouk, tvořící pozadí hlavní lodi, je věrnou kopií původního oblouku, z něhož se dochovala mozaiková výzdoba. Vznikla za pontifikátu papeže sv. Lva Velikého (v 5. století). Znázorňuje Krista, Petra, Pavla, evangelisty Lukáše a Marka.

V místě, kde se hlavní loď kříží s příčnou, stojí oltář a nad ním se na čtyřech sloupech vznáší  překrásný baldachýn. Pod oltářem se nalézá hrob sv. Pavla.

Velká absidiální mozaika vyšla z dílny benátských mistrů během 13. století. Uprostřed dominuje postava žehnajícího Krista a kolem jsou svatí, apoštolové a andělé.

Bazilika Sv. Pavla za hradbami patří mezi čtyři papežské římské baziliky (basilica maior). V jejím průčelí je Svatá brána (Porta Sancta), kterou vybraný kardinál jednou za 25 let, na začátku Milostivého léta, otevírá poutníkům.

Zobrazeno 2008×

Komentáře

Andrea Hýblová (Neposeda)

Mému srdci milá bazilika sv. Pavla!

voda-zpívající

Však jsem na Tebe myslela, když jsem ten příspěvek psala!

Taky se mi moc líbila, když jsem ji v rámci SDM v Římě navštívila. Viděli jsme toho den den hodně, takže jsem si ji nemohla moc vychutnat, ale třeba někdy příště.
Zajímavé je, že si ji spolu s kapličkou Quo Vadis a katakombami pamatuji nejvíc.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka