Kdo se dokáže radovat, má obrovské bohatství.

26. 7. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Před 156 lety se narodil anglický dramatik a nositel Nobelovy ceny za literaturu Georg Bernard Shaw.


Pocházel ze staré, ale dosti zchudlé protestantské rodiny. Jeho otec byl neúspěšným obchodníkem s obilím, stal se z něho alkoholik. Dobrý vliv na něj měla jeho matka, která se věnovala hudbě. Od patnácti let znal praktický život, vydělával si sám na živobytí úředničením. Jeho matka odešla do Anglie, Shaw se za ní odstěhoval a do Irska se již nevrátil. Vzdělání si opatřil samostudiem v knihovně Britského muzea.

Shaw je známý svým hlubokým sociálním cítěním, byl aktivní v socialistickém hnutí. Založil Fabiánskou společnost a šířil teorii „fabiánského socialismu“, což je samovolná sociální reforma a odumírání kapitalismu.

Pod jeho jménem je známo velké množství sentencí, nadčasových myšlenek, ale také aforismů a parodických nápadů (http://citaty.net/autori/george-bernard-shaw/?page=2).

Rozsáhlá tvorba Georga Bernarda Shawa (napsal na padesát her) patří do zlatého fondu anglické literatury. Je považován za zakladatele moderního anglického dramatu. Stal se tvůrcem sociálně diskusní komedie, uvedl na scénu dramatickou debatu, hledící na ústřední myšlenku hry z různých pohledů.

Jeho dramatické dílo lze rozdělit do několika celků:

  • Hry neutěšené – Život paní Warrenové
  • Hry utěšené – Muž osudu, Čokoládový hrdina, Člověk nikdy neví
  • Hry pro puritány – Ceasar a Kleopatra, Čertovo kvítko
  • Aktualizace historických námětů – Svatá Jana (hra je podobenstvím o střetnutí výjimečné osobnosti s mocí)
  • Hry jednotlivé – Zpět k Methusalemovi – z díla plyne zajímavá myšlenka dlouhověkosti

Pygmalion – nejznámější hra G. B. Shawa, která se stala scénářem k muzikálu My fair lady. Autor čerpá z Ovidiových Proměn.

Kromě dramatických her napsal také několik románů. Některá díla byla zfilmována. G. B. Shaw byl mistrem slova, důkladně se zamýšlel nad možnostmi jazyka, měl zálibu v paradoxu a jazykovém vtipu. Svou tvorbou ovlivnil i řadu zahraničních autorů, např. Karla Čapka.

Roku 1925 obdržel Shaw Nobelovu cenu za literaturu„…za idealismus i humanitu jeho literárního díla, jehož svěží satira často v sobě zahrnuje osobitou poetickou krásu“ (citace z odůvodnění Švédské akademie) a od roku 1929 je na jeho počest pořádán Malvernský divadelní festival, na kterém byly uvedeny některé jeho pozdní hry.

Roku 1898 se Shaw oženil s Charlottou Payne-Townsendovou. Bezdětné a vcelku šťastné manželství skončilo roku 1943 Charlottinou smrtí. Po její smrti začal ztrácet zájem o vlastní život a pracoval stále pomaleji. Zemřel v roce 1950 v úctyhodných 94 letech.

Zdroje:

http://cs.wikipedia.org/wiki/George_Bernard_Shaw

http://www.spisovatele.cz/george-bernard-shaw

materiály ze střední školy

Zobrazeno 1916×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka