Objevitel struktury DNA

28. 7. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Kdybych udělala anketu a zeptala se, co víte o DNA, zřejmě bych dostala několik různých odpovědí a všechny by mohly být správné.


Někdo by řekl, že je to kyselina deoxyribonukleová, někdo by zdůraznil, že je nositelkou genetické informace a někdo by zas poznamenal, z čeho je složena. Jak by ale podobná anketa proběhla před více než padesáti lety?

Lidé by nejspíš krčili rameny a nedostala bych žádnou kloudnou odpověď. O existenci DNA totiž nevíme nijak dlouho. Její strukturu objevili Francis Crick a Maurice Wilkins teprve ,,nedávno". Nobelovu cenu pak tito pánové obdrželi právě před těmi padesáti lety- v roce 1962, a sice za ,,za objev molekulové struktury nukleových kyselin a jejich významu pro přenos dědičné informace"

Dnes si ovšem nepřipomínáme výročí udělení tohoto ocenění za jejich práci, ale výročí umrtí jednoho z nich. Francis Crick zemřel před osmi lety- 28. července 2004

Tento muž byl molekulární biolog a také fyzik. Narodil se 8. června 1916 v rodině Harryho Cricka a jeho manželky Annie Elizabeth. Byl jedním z jejich dvou synů, přičemž Francisův bratr se stal později lékařem. Vystudoval fyziku a biologii a pracoval jakožto vědec. Nejvíc ho však proslavil již zmíněný výzkum DNA. Francis Crick však měl čas i na osobní život. Byl ženatý celkem dvakrát, přičemž z prvního manželství s Ruth Doreen Dodd se narodil syn Michael, který se ,,potatil" a stal se vědcem. Francis Crick se pak oženil ještě jednou  a měl s manželkou dvě dcery. Zemřel v požehnaném věku roce 2004. Díky němu již víme, co je to DNA  a jakou má strukturu... A schválně, udělejte dnes ve svém okolí malou anketu, možná zjistíte, že samotný objevitel není zdaleka tak známý, jako jeho objev...

Zobrazeno 2701×

Komentáře

voda-zpívající

hodně dobře napsané

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka