Tisícročné úsilie sa naplnilo

17. 7. 2012 9:51
Rubrika: události

Před 20 lety vyhlásila Slovenská národní rada deklaraci svrchovanosti a tím vykročila k rozdělení České a Slovenské federativní republiky.


Plné znění deklarace:

My, demokraticky zvolená Slovenská národná rada,
slávnostne vyhlasujeme,
že tisícročné úsilie slovenského národa o svojbytnosť sa naplnilo.
V tejto historickej chvíli deklarujeme prirodzené právo slovenského národa na sebaurčenie tak, ako to zakotvujú aj všetky medzinárodné dohody a zmluvy o práve národov na sebaurčenie.

Uznávajúc právo národov na sebaurčenie, vyhlasujeme, že aj my si chceme slobodne utvárať spôsob a formu národného a štátneho života, pričom budeme rešpektovať práva všetkých, každého občana, národov, národnostných menšín a etnických skupín, demokratické a humanistické odkazy Európy a sveta.

Touto deklaráciou Slovenská národná rada vyhlasuje zvrchovanosť Slovenskej republiky ako základ suverénneho štátu slovenského národa.

Poslanci hlasovali o deklaraci jmenovitě. Přítomno jich bylo 147, pro přijetí zvedlo ruku 113, proti jich bylo 24,10 se zdrželo hlasování

Deklarace svrchovanosti je deklarace práva na stát a úmyslu mít stát. To není totéž jako vyhlásit samostatný stát.“ (Vladimír Mečiar)

Ačkoliv Vladimír Mečiar prohlašoval, že tato deklarace neznamená rozdělení republiky, politická scéna to vnímala zcela jinak. Ještě téhož dne oznámil pan prezident Václav Havel úmysl odstoupit z funkce prezidenta.
Na Slovensku vzplály Vatry svrchovanosti, největší z nich nad Kremnickými baňami.

Rozdělit Československo byla velká chyba.“
„Rozdělili si hnojiště; jeden na jednu stranu, druhý na druhou.“ 
(Hospodské řeči z Nemšovej)
A co si myslíte vy?

Na Slovensku se tento den připomíná jako památný den.

Zdroj:
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/exkluzivne-ct24/186064-special-ct24-slovenska-deklarace-prakticky-rozdelila-csfr/
 http://www.rozhlas.cz/zpravy/evropa/_zprava/1086356
http://cs.wikipedia.org/wiki/Deklarace_Slovensk%C3%A9_n%C3%A1rodn%C3%AD_rady_o_svrchovanosti_Slovensk%C3%A9_republiky

Zobrazeno 1145×

Komentáře

Tofl

Osobně si myslím, že to byla hloupost. Slováci dnes platí za to, co udělali před dvaceti lety, protože si o moc nepolepšili.
Sice Československo mělo ve světě jméno, ale dnes už to nemá smysl dávat opět dohromady, protože oba státy a především obyvatelé si žijí podle svého a funguje to.

Asterix

Asi tak nějak. I když v některých věcech jsou i Slováci před námi. V autobusech mají přístroje na čipové karty, zatímco já tady musím pokaždé mít do autobusu drobné, protože Veolia v ČR doposud nebyla schopna zavést čipové karty. Jsme 100 let za opicemi.
Ale to jen tak na okraj :)-

Pavloš

Myslím, že rozdělení přeci jen mělo smysl. Nemusíme si jedni na druhé ukazovat, kdo na koho doplácí, kdo koho vykořisťuje, apod. Naopak se můžeme vzájemně podporovat a hledat společné věci, které nás spojují.
V něčem je Slovensko před ČR vepředu, jinde zase za námi, každá země má něco navíc před druhou, ale takhle je to asi přeci jen lepší.

@Asterix - čipové karty na Slovensku jsou opravdu na vysoce rozvinuté úrovni jak v autobusech, i ve vlacích. Mnohdy se stále nestačím divit, co všechno jen jedna karta dokáže v sobě pojmout! a obstarat! Ćlověk nenosí X karet, na vše stačí jedna! To celá OpenCard z Prahy se může strčit někam...

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka