Třebíč druhá po Jeruzalému

3. 7. 2012 0:00
Rubrika: události

Už devět let najdeme na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO baziliku sv. Prokopa v Třebíči a třebíčské židovské město. 


Bazilika sv. Prokopa patří ke skvostům středověkého stavitelství. Je vystavěna s využitím prvků románského i gotického stylu. Opatský chrám byl vybudován pravděpodobně v letech 1230-1260 a původně byl zasvěcen Panně Marii.

Když se k Třebíči blížila Žižkova vojska, opat kláštera nařídil, aby se veškeré cennosti řádu pečlivě zabalily do režného plátna a ukryly v labyrintu chodeb pod klášterem. Žižka ale jenom párkrát vystřelil a pokračoval s oddílem dál na východní  Moravu a do Uher. I když protentokrát vyvázl třebíčský klášter bez úhony, nechal opat většinu pokladu ukrytou v podzemí. Po jeho smrti prý upadlo místo úkrytu v zapomnění, a tak prý poklad dodnes čeká na svého objevitele.

Značně však chrám utrpěl při obléhání Třebíče uherskými vojsky v roce 1468 a od poloviny 16. stol. byl více jak 200 let využíván ke světským účelům.

Po obnově byla bazilika zasvěcena sv. Prokopovi a opět slouží církvi. K nejcennějším částem baziliky patří krypta s původní, více než 700 let starou výdřevou stropu. Současnou podobu interiéru baziliky vytvořil Kamil Hilbert v letech 1924-1935.

Třebíč je jedinečná také soužitím křesťanské a židovské komunity.  

V omezeném prostoru, sevřeném mezi skalami Hrádku, řekou Jihlavou a ostatní křesťanskou zástavbou po staletí vyrůstalo třebíčské židovské město. Dochovaná čtvrť se 123 domy patří mezi evropské unikáty. Křivolaké uličky a průchody, množství stavebních stylů a neuvěřitelná vynalézavost ve využití prostoru, to je třebíčské židovské město. Dvě synagogy, bývalá škola, rabinát, špitál a chudobinec dokreslují  kolorit.

Přední synagoga dnes slouží jako modlitebna Československé církve husitské. Původní židovský hřbitov byl v 17. století přemístěn na severní svah kopce Hrádek, kde je dnes k vidění kolem 3 000 kamenných náhrobků. Nejstarší z nich pochází z roku 1631. Součástí hřbitova je také obřadní síň z roku 1903 s unikátně dochovaným interiérem, kde se dodnes  mohou provádět pohřební obřady podle starých židovských tradic.

Význam Třebíče dokládá i to, že hned po Jeruzalému jsou třebíčské židovské památky jedinými, které byly samostatně zapsány na seznam UNESCO.

Zdroje:
http://www.unesco-czech.cz/trebic/predstaveni/
propagační materiály města Třebíč

Zobrazeno 1443×

Komentáře

suposlav

Jo, jo, Třebíč mám úplně ze všech měst nejraději. ta basilika, to je unikát! Díky za článek! :-)

Venceslav

Bydlím tam.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka