Za češtinu krásnější

7. 7. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Pavel Eisner (1889-1958) - překladatel, literární vědec, lingvista, publicista a básník.


Díky němu získala česká kultura řadu špičkových překladů hlavně z němčiny. On zase německou literární obec obohatil o překlady českých knih do němčiny.

"Chrám i tvrz - Kniha o češtině - Vznikla z přemýšlení o jazyce. Nemůže a nechce nahradit poučení, jaké může dát jen věda. Autor je přesvědčen, že JEDNO POTŘEBNÉ PRO ČEŠTINU JSOU ČEŠTÍ LIDÉ, KTEŘÍ BY JI VNÍMALI OPRAVDU DO HLUBIN - jinými slovy: nechybí vytříbenost češtině, ale CHYBÍ ČESKÝM LIDEM VYTŘÍBENÁ JAZYKOVÁ KULTURA. Proto chce autor svým příkladem pobídnout českého nevědce i neodborníka, českého spisovatele především, aby přemýšlel o mateřštině, aby ji prožíval co nejvědoměji. AUTOR V TOM SPATŘUJE VHODNOU CESTU K JAZYKOVÉ KULTUŘE, KTERÉ JE NÁM ZAPOTŘEBÍ JAKO SOLI." (z úvodu ke knize) A toto napsal někdy v polovině 20.století. Co by řekl dneska???

"Čeština má mnoho zdrobnělin, a bývají cizincům nápadné - ať už svou hojností nebo svou povahou. Slova jako kafíčko, mlíčko, polívčička, bifteček, rohlíčky, gulášek, pošušňáníčko, pohodlíčko, do nebíčka, do peklíčka, pánbíček vymezují český život drahého bříška až po samého pánaboha pozoruhodným růženečkem zdrobnělin a zdrobnělineček. Jak značné možnosti zde čeština má, ukazuje dobře slovo "velebníček". Zdrobnělit velebnosti, to už je opravdu výkon."

O nadávání neboli O rohu hojnosti (str. 376)
"Ale nadávka, jež se ctěným otcům vašim zamlouvala ze všeho nejvíc bylo slovo jebák. Co je jebák nepovím, jsouť jazykozpytec počestný, myslím však, že si Otokar Březina svůj pseudonym nedal z nějaké estétské pýchy. Svítání na západě, Stavitelé chrámu - a pod tím příjmení Jebavý- ne to opravdu nešlo. I ověřujeme si touto nepřiměřenou cestou, že se Otokar Březina znal v jazyce z dob zlatého věku země české." (Tady jsem se hodně zasmála, protože jsem se za svobodna jmenovala Jebavá).

Pavel Eisner - Chrám i tvrz - Kniha o češtině 
(nakl. XYZ, Praha 2010)

Zobrazeno 944×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka