Ze střechy světa

31. 7. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Josef Rakoncaj - to je jméno jednoho z nejslavnějších horolezců na světě. Právě dnes uplynulo 29 let od jeho prvotního výstupu severním pilířem na nejobávanější osmitisícovku světa - K2.


 Josef Rakoncaj se narodil 6. dubna 1951 ve Dvoře Králové. Vysokohorské turistice a horolezectví se začal věnovat již jako mladý. Ve 21 letech vystoupal severní stěnou na Matterhorn a v následujících dvaceti letech navštívil Alpy, Kavkaz, Dolomity, Skandinávii, Andy, Pamír, Karákoram  a Himaláje, ve kterých vykonal množství prvovýstupů.


Josef Rakoncaj

Na svém kontě má čtyři prvovýstupy v Himalájích. Jeho prvním himalájským triumfem byl v roce 1977 prvovýstup severní stěnou Kalanky (6931 m) a o čtyři roky později našel cestu severní stěnou téměř osmitisícové Nanda Devi. Tento výstup je hodnocen jako jeden z nejlepších himalájských výstupů. Jako první prošel se svými přáteli v roce 1984 jižní stěnu Lhotse Šar (8400 m). Jako téměř čtyřicetiletý v roce 1990 vytvořil s mezinárodní expedicí v severní stěně Shisha Pangmy (8016 m) další prvovýstup.

Mezi lety 1983 až 1995 vystoupal na osm osmitisícovek - přičemž na některé i vícekrát. První osmitisícovka, kterou zdolal byla právě 8611 m vysoká K2, kterou zdolal severním pilířem. Jako první a na dlouhých 17 let jediný člověk na ni v roce 1986 vystoupal i podruhé. Tento druhý výstup vedl z jihu Abruzziho hřebenem, který je nejvíce frekventovanou cestou na vrchol hory. Z českých horolezců na ni v roce 2007 vystoupal ještě Libor Uher.

                   

 

 

 

 

 

Josef Rakoncaj na vrcholu K2; pohled na K2

I pro výstup na Mount Everest si zvolil nejtěžší cesty - jihozápadní stěnou, Japonskou diretisimou (přímá cesta na vrchol - "jako podle pravítka") v severní stěně a Australskou cestu v severní stěně. Na vrcholu nestál, jednou se vrátil z výšky 200 výškových metrů pod vrcholem.

Nikdy nepoužil umělý kyslík a nenechal se zlákat ke snadnému úspěchu. Mezi další osmitísícovky, které pokořil patří Annapurna, Manaslu, Makalu, Čo - Oju a Kančendženga. Výstupy jižní stěnou na Annapúrnu a jižní stěnou na Manaslu patří mezi jedny z velice obtížných cest, které absolvoval. Prvovýstup jihozápadním pilířem na Dhaulagiri napojili na starou cestu, ale na vrchol se nedostali. I poslední zdolanou osmitisícovku, Nanga Parbat proslavenou sólovým prvovýstupem Hermanna Buhla, vylezli v roce 1992 s Joskou Nežerkou přes obrovskou Diamirskou stěnou. Řadu dalších osmitisícovek sice zcela nepokořil, ale vykonal na nich množství zajímavých výstupů.

Seven summits - sedm nejvyšších vrcholů jednotlivých kontinentů. Josef Rakoncaj  má na svém kontě čtyří z nich (Elbrus 1973, Kilimandžaro 1990, Mt. McKinley 1991, Aconcagua 1991). Za 14 osmitisícovek světa jich zdolal osm. V letech 1974 si ušil první péřový spacák; o dva roky později první péřovou bundu, a v roce 1980 založil firmu zabývající se výrobou speciálního oblečení pro horolezecké výpravy značky Sir Joseph.

                

 

 

 

 

 

 

Dnes je znám jako trenér horolezectví, autor knih o horolezectvía podnikatel v oblasti speciálního oblečení a vybavení pro trekking a horolezecké výpravy.

Zobrazeno 2985×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka