Ztracené město Inků

24. 7. 2012 0:00
Rubrika: události

Indián Melchor Artega vyprávěl americkému cestovateli Hiramu Binghamovi o pěkných ruinách vysoko nad řekou. Profesor Bingham nelenil a za doprovodu jedenáctiletého chlapce Pablita Alvareze se tam vypravil. Objev, který záhy učiní, mu vyráží dech.


Do svého deníku si Bingham zapsal: „Kombinace důmyslných linií, symetrie opracovaných kamenů působí ohromným dojmem, harmoničtějším a ladnějším než mramorové chrámy Starého světa. Uvážíme-li, že nebyla použita malta, nebyly mezi kameny žádné ošklivé spáry, jako by zde zdi vyrostly již hotové. Nádherou bílé žuly tato stavba předčila nejkrásnější incké zdi v Cuzcu… Pozvolna jsem si uvědomoval, že tato stavba se svou krásou vyrovná nejpozoruhodnějším stavbám světa…“

Dnes si připomínáme právě 101 let od znovuobjevení Machu Picchu, které bylo v roce 2007 veřejným hlasováním zařazeno mezi novodobé divy světa.

Před Binghamem stanulo na půdě Macchu Picchu hned několik dobrodruhů z Evropy, ale byl to právě profesor z prestižní Yaleovy univerzity Hiram Bingham, který o svém objevu informoval vědecký svět a veřejnost a proto je objevení Machu Picchu přisuzováno právě jemu.

Hiram Birgham byl muž vysoké štíhlé postavy, nosil kožený klobouk, svou vizáží pravděpodobně inspiroval tvůrce legendárního archeologa Indiana Jonese. Narodil se na misijní stanici v Honolulu, kterou vedl jeho otec, protestantský misionář. Celé mládí vyplnil studiem, rok pracoval jako pastor na Havaji. Brzy poté se setkal se svojí budoucí ženou Alfredou se kterou měl sedm synů. Místo pastora zanedlouho opustil, aby mohl začít vydělávat na další studia. Po první světové válce se dal na politickou dráhu. Své dojmy a postřehy sepsal v knize Ztracené město Inků, která se po svém vydání v roce 1948 stala bestsellerem. Zemřel 6. června 1956 ve Washingtonu.

Machu Picchu leží na území dnešního Peru v Andách v nadmořské výšce 2430 m. n. m. V současné době jej za rok navštíví téměř 2 miliony lidí, což značně ohrožuje existenci tohoto skvostu.

O významu monumentální stavby se vědci přou, ale nejblíže je pravděpodobně verze amerického historika Dr. Johana Reinharda, který se domnívá, že ji Inkové vytvořili především pro astronomické a náboženské účely. Postavili ji v horách, což je pro Inky místo posvátné především proto, že jsou v harmonii s klíčovými astronomickými událostmi, pro Inky významnými.

Intihuatana je složitě opracovaný kámen, jakási astronomická observatoř, jejíž název znamená: místo, kam se „připoutávalo“ Slunce. Inkové rytmizovali čas podle zdánlivého pohybu nebeských těles a Intihuatana se nacházela v každém z významných středisek. Intihuatanu na Machu Picchu se před časem rozhodl sledovat tým dokumentaristy Vladimíra Šimka ve spolupráci s  peruánským Národním kulturním institutem v Cuzcu, který spravuje všechny památky v oblasti.

Další informace k tématu:

http://www.novinky.cz/cestovani/273644-na-posvatne-machu-picchu-je-nejlepsi-vyhled-z-hory-huayna-picchu.html

Zdroje:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Hiram_Bingham

http://www.novinky.cz/cestovani/amerika/271041-machu-picchu-zahadne-tajemno-z-doby-inku.html

http://www.lideazeme.cz/clanek/machu-picchu

Zobrazeno 2641×

Komentáře

Tofl

MACHU PICCHU BELLEZA INIGUALABLE-HD
http://www.youtube.com/watch?v=S2DtRQdd_KA

Tofl

Sobrevolando Machu Picchu - Machu Picchu 360
http://www.youtube.com/watch?v=yJX7qVvWNe0

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka