Jeho největší vynález? Domácí výroba!

18. 8. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Jako malý chlapec měl nehodu, při které málem přišel o život. To se však naštěstí nestalo a svět tak nebyl ochuzen o významného vědce a autora více než 150 vynálezů. O kom je řeč a jaká událost málem stála budoucího vědce život? Čtěte dál :-)


Mnozí z nás máme problémy se zrakem. Někteří vidí špatně do dálky - jsou krátkozrací, někteří naopak mají problém s viděním na blízko. Dřív byly jedinou alternativou brýle, dnes už si však můžeme vybrat  - je libo brýle nebo čočky? A zásluhu na tom má český vědec Otto Wichterle.

Ten to chemik a prostějovský rodák spatřil světlo světa 27. 10. 1913. Byl synem podnikatele Karla Wichterleho a jeho ženy Pravoslavy Podivínské. Nebyl však jejich jediným dítětem. Měl ještě bratra Jana a sestru Hanu, která se později stala uznávanou sochařkou. V dětství se mu stala již zmíněná nehoda. Jaká? Otto málem utonul v močůvce. Dlouho postonával a dokonce mu byla lékařem prorokována smrt. Malý Otto však zabojoval a uzdravil se. 

Vystudoval gymnázium a poté chemickou fakultu ČVUT. Pracoval jako asistent profesora Votočka a také jako vedoucí oddělení polymerů ve Zlíně. Během druhé světové války byl několik měsíců vězněn gestapem. Po válce učil, ale jakožto nepohodlný režimu byl z VŠCHT vyhozen. Zvláště si pak ,,zavařil" když později podepsal protikomunistický dokument 2000 slov.

Chemik Otto Wichterle však není ,,pouze" vynálezcem kontaktních čoček. Na svém kontě má více než 15O vynálezů a 200 knih. Mezi další jeho objevy patří například vyvinutí postupu spřádání polyamidové příze, což umožnilo vyrábět známé, a pro dámy všeho věku nepostradatelné, silonky. Jeho kontaktní čočky, které ho tak proslavily, přišly na svět v doslova polních podmínkách - první čočky vyrobil doma a jediným jeho asistentem byla manželka. Použil vlastoručně sestavené zařízení z dětské stavebnice Merkur.

Otto Wichterle zemřel poměrně nedávno -  18. srpna 1998. Jeho slavného vynálezu dodnes využívají tisíce lidí. Takže, je libo brýle nebo čočky?

 

 

 

Zobrazeno 1697×

Komentáře

jarkao

díky němu poznám, kdo je u oltáře:-)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka