Narozeniny v ZOO

30. 8. 2012 0:00
Rubrika: události

Brněnská ZOO, nacházející se v blízkosti přehrady, dnes oslaví 59 let od slavnostního otevření.


 

Prvotní myšlenka o výstavbě zoologické zahrady v Brně padla již v roce 1935. O dva roky později byl otevřen ZOO koutek v Tyršově sadu. Ten musel být při zřízení Protektorátu zrušen; a po druhé světové válce se hledala vhodná lokalita, kde by měla být zahrada vybudována. Uvažovalo se nad několika lokalitami v oblasti Pisárek, Medlánek, Králova Pole a v Bystrci. Nakonec byla vybrána lokalita Mniší hora v Bystrci, která se ukázala jako šťastná volba. V roce 1949 zde byla vybudována botanická zahrada Masarykovy univerzity a následně i zoologická zahrada. Celá lokalita Mniší hory byla následující rok vyhlášena státní přírodní rezervací a v červnu téhož roku byly zahájeny terénní práce budoucí ZOO. 30. 8. 1953 byla ZOO slavnostně otevřena, která o čtyři roky později, po stěhování botanické zahrady, získává celý prostor Mniší hory.  Od roku 1997 je řádným členem Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií. O pouhé tři roky později se dostává do špičkové Světové asociace zoologických zahrad a akvárií.

Brněnská zoologická zahrada chová 1401 jedinců z 254 druhů obojživelníků, plazů, ptáků a savců všech světadílů kromě Antarktidy.  Zaměřuje se především na kopytníky, například bizony, jaky, různé druhy jelenů, lam a koní.

Mezi největší chovatelské úspěchy zoo patří první odchov mláděte medvěda ledního v Československu v roce 1976 nebo obdobně první odchov šimpanze v roce 1967. V letošním roce se v ZOO narodilo na 25 mláďat. Ať už se jedná například o dva medvědy kamčatské Tobyho a Kubu, samičku pakoně modrého, šest vlčat, šest nosálů, dvojčata kosmanů, dvě aguti, jednoho klokánka, jednoho samce pekari či jedno mládě kočky pouštní.

     

"Nééé, čipy nééé" (Čipování medvědů kamčatských)         Mládě klokana rudokrkého je kluk jako buk.

ZOO pořádá i akce pro veřejnost a děti, jako je například Dětské ZOO, Příměstský tábor v ZOO, komentované krmení různých druhů zvířat, Štědrodopolední krmení, či akci Se strážníky za zvířátky a podobně.

Zobrazeno 2745×

Komentáře

Marťule

Ještě takový zoologický minikvízeček ke klokanům - zkuste tipnout, jak velké a jak těžké je novorozené klokáně.

Ferenc

@Marťule: Vím, ale nepovím :-P

Marťule

já vím, že ty víš. Ale nevím, jestli někdo vi. Ví to někdo?

Ferenc

@Marťule: Řekl bych, že Marek a Jana to taky ví ;-)

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka