Nemohli se dočkat, supi se slétli na kořist

20. 8. 2012 8:41
Rubrika: události

O okupaci  již bylo rozhodnuto.


A zatímco občané Československé republiky sledovali v pohodlí svých domovů na modrých obrazovkách lyrickou komedii V. Kršky "Řeka čaruje",
síly "spřátelených armád" již byly na cestě.

V 16.00 hodin se  konala mimořádná porada pracovníků StB u náměstka ministra vnitra Viliama Šalgoviče, kde byly podány informace o připravované okupaci Československa.
V 17:00 hodin anonym telefonicky informuje zpravodaje ČTK v Budapešti, že o půlnoci začne vojenské obsazování Československa. Žádá o okamžité předání této informace vojenskému přidělenci zastupitelského úřadu.
V 18:10 tuto zprávu předává čs. velvyslanec Púčik do Prahy
Ve 20:00 sovětský velvyslanec v USA Anatolij Dobrynin navštěvuje prezidenta Lyndona Bainese Johnsona a informuje jej o nadcházející invazi armád pěti zemí Varšavské smlouvy do Československa. Johnson krátce po tom svolává mimořádné zasedání Rady národní bezpečnosti
21:05 přistálo v Brně - Tuřanech letadlo AN-24 s dvacítkou civilistů v uniformách Aeroflotu, ve skutečnosti se jednalo o příslušníky KGB.

Na Ruzyňském letišti kolem 21:52 hodiny přistálo mimořádné letadlo z Moskvy (civilní AN-12) a zůstalo na letištní ploše. Nikdo z něj nevystoupil.
O hodinu později přistálo letadlo ze Lvova. V něm přicestovalo nožství civilistů. Letadlo odletělo. Za další hodinu dostal dispečer letového provozu příkaz, že nesmí přijímat ani vypravovat lety.

Prezidentu Ludvíku Svobodovi se před 23:00 hodinou ohlásil velvyslanec Červoněnko. Byl přijat 23:30 a oznámil mu, že vojska pěti zemí překročila hranice Československa. Byl vyhlášen poplach v pražských vojenských posádkách.

23:00 Vojenské jednotky pěti zemí SSSR, PLR, BLR, NDR a MLR odhadované na 200 000 mužů a později na 500 000 překročily státní hranice Československa.
Nejsilnější vojenské uskupení složené z divizí Severní skupiny sovětských vojsk v Polsku, 2. polské armády, 38. sovětské armády Příkarpatského vojenského okruhu, 11. gardové tankové armády Pobaltského vojenského okruhu (asi 12 divizí podporovaných jednotkami 4. a 9. letecké armády) postupovalo na Jablonec nad Nisou, Náchod, Hradec Králové, Olomouc, Ostravu a Žilinu.
V NDR bylo k invazi připraveno zhruba 9 divizí (sovětská 1. gardová tanková a 20. gardová motostřelecká armáda, východoněmecké 7. tanková a 11. motostřelecká divize a 12. pohraniční brigáda speciálně zřízená pro tuto operaci) podporovaných sovětskou 24. leteckou armádou, které měly postupovat na Prahu, Plzeň a podél jihozápadních hranic ČSSR. Jednotky Jižní skupiny sovětských vojsk posílené o zesílenou 8. maďarskou motostřeleckou divizi (celkem 6-7 divizí) s 36. sovětskou leteckou armádou a maďarskou leteckou jednotkou zahájily postup na Bratislavu a Břeclav.
Z prostoru Užhorodu nastupovala část 38. armády doplněná bulharským 12. motostřeleckým plukem ve směru Košice-Banská Bystrica.
Počet vojáků prvního sledu, kteří se bezprostředně účastnili invaze, je odhadován na 70 000 mužů a 1800 tanků z Polska, 35 000 vojáků a 1300 tanků z NDR, 40 000 vojáků a 1500 tanků z Maďarska; spolu s nimi přešlo hranice na 20 000 mužů týlních oddílů, speciálních technických útvarů a policie, celkem se jednalo o 160 000 mužů a 4600 tanků.

23:00 Posádka letounu An-12 na Ruzyni požádala o povolení ke spuštění motorů letadla, údajně kvůli provedení motorových zkoušek. Ve skutečnosti motory sloužily jako energetický zdroj pro činnost elektronických naváděcích systémů.

23:00 ministr národní obrany generál Martin Dzúr hovoří telefonicky s ministrem obrany SSSR maršálem A. A. Grečkem, který jej varuje před ozbrojeným odporem vůči vojenským jednotkám vstupujícím do ČSSR.

23:35 zahájila skupina příslušníků StB akci k zajištění ruzyňského letiště pro přílet sovětských výsadkářů.

Před půlnocí se do budovy Čs. rozhlasu v Praze dostavil bývalý ústřední ředitel M. Marko s tím, že jej posílá Alexandr Dubček, aby zajistil odvysílání nějaké důležité zprávy.

Lidé pozdě v noci byli buzeni hřmotem letadel nad hlavami.

Ne, nebyla to idyla jak v Pelíšcích.
Co bude dál, jak budou žít?
My už víme něco o hrůzách normalizace...
Jsou jiné, navenek ne tak brutální, ale devastují hůř. Dodnes.

Zdroj:
http://www.totalita.cz/1968/19680820.php
http://www.ustrcr.cz/cs/srpen-1968-chronologie

Zobrazeno 1609×

Komentáře

Tofl

Pro upřesnění:
Na území ČSSR vstoupili vojska pouze čtyř zemí - SSSR, PLR, BLR a MLR.
Vojenské jednotky z NDR na území ČSSR vůbec nevstoupili, i když dvě německé divize byli pod přímým velením SSSR.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka