Neštěstí ve Studénce

8. 8. 2012 0:00
Rubrika: události

Před čtyřmi roky (8. 8. 2008) došlo ve Studénce k tragické železniční nehodě, kdy vlak EC 108 Comenius, který jel z Krakowa do Prahy narazil do spadlé mostní konstrukce. Nehoda si vyžádala 8 lidských životů a dalších 67 lidí bylo zraněno.


Ve Studénce spravovala firma ODS - Dopravní stavby Ostrava most, který vedl přes pětikolejnou trať. V den nehody na připravovali zasunutí mostní konstrukce zaměstnanci subdodavatelské firmy Bögl & Krýsl. Na trati nebyly žádné dopravní omezení, vlaky mohly jezdit kolem stavby plnou rychlostí. 

Strojvůdce vlaku EC 108 Comenius si všiml, že před vlakem spadl most. Přesně podle předpisů použil rychlobrzdu a utíkal se schovat do strojovny. V okamžiku, kdy si strojvedoucí všiml překážky na trati jel vlak rychlostí 134 km/h. Jeho zásahem se snížila rychlost vlaku na 90 km/h Strojvedoucí z nehody vyvázl jen s lehkými zraněními. Ve vlaku jelo 400 cestujících, část z nich jela na koncert kapely Iron Maiden. Na místě nehody zemřelo 6 cestujících, další cestující zemřel v nemocnici a o úmrtí osmé oběti informovala média 30. 9. 2008.

Celková škoda byla vyčíslena na 167 milionů korun. České dráhy za poškozený vlak účtují 120 milionů, Správa železniční a dopravní cesty 10,5 milionu, společnost ČD Cargo 6,5 milionu, Traťová strojírenská společnost 6 milionů, ODS dopravní stavby Ostrava 12,5 milionu a Moravskoslezský kraj přes třináct milionů korun.

V souvislosti s nehodou bylo obžalováno 10 lidí. Policejní spis má (včetně příloh) 15 tis. stran. Obětem této nehody byl v roce 2011 odhalen ve Studénce pomník.

Reportáž ČT o železniční nehodě

Zdroje:

Všechny články serveru iDnes.cz o železničním neštěstí

http://zpravy.idnes.cz/vlakove-nestesti-ve-studence-djo-/domaci.aspx?klic=64057&strana=1

Zpráva Drážní inspekce

http://www.dicr.cz/srazka-vlaku-eurocity-comenius-se-spadlym-mostem-6-mrtvych-min-35-zranenych-skoda-na-zeleznici-121-mil-kc

Fotografie lokomotivy

http://badber.blog.cz/1004/naplneny-osud-151-018-9

Zobrazeno 1718×

Komentáře

Krasnazena

Ano, sem by bylo divné dávat Líbí se mi.

Asterix

Jen malá oprava. O úmrtí osmé oběti nemohla média informovat 30/9/2012, neb toto datum ještě nebylo. Opravte si to :)-

Ferenc

@libor477: na to video jsem se díval a nakonec jsem se rozhodl ho sem nedávat

@Asterix: Díky za připomenutí, chybička se vloudila.

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka