OKUPACE

21. 8. 2012 0:00
Rubrika: události

00:00 Rakousko uzavřelo hranice s Československem a Maďarskem.


Od této chvíle také letiště v Ruzyni nesmí přijímat ani odbavovat žádná letadla.
00:20 Generál Dzúr se dopouští prakticky vlastizrádného jednání: vydává rozkaz ponechat všechna vojska v kasárnách, štáby svazů a svazků povolat na pracoviště a neopouštět mírovou posádku, v žádném případě nepoužívat zbraně a poskytnout sovětským vojskům na čs. území všestrannou pomoc.
01:15 vedení Hlavní správy Veřejné bezpečnosti vyhlašuje pohotovost pro příslušníky a dává pokyny k posílení pořádkové služby ve velkých městech.
V tutéž hodinu StB obsazuje budovu Českého rozhlasu.
V 01:55 se ještě podařilo odvysílat slova, která se řadě lidí navždy vryla do paměti: "Vojska Sovětského svazu, Polské lidové republiky, Německé demokratické republiky, Maďarské lidové republiky a Bulharské lidové republiky překročila státní hranice...". Po několika prvních větách se hlas Vladimíra Fišera na hlavních vysílačích ztratil, protože je spoje na příkaz svého ředitele Karla Hoffmana vypnuly. Celé prohlášení tak bylo slyšet jen v rozhlase po drátě.
02:00 zahájena letecká výsadková operace. Na letišti v Ruzyni přistávají s minutovými intervaly dopravní letadla s vojáky elitní sovětské 7. gardové výsadkové divize vyzbrojenými i tanky a obrněnými transportéry. K určeným cílům výsadkáře navádějí pracovníci sovětského velvyslanectví.
03:00 v budově předsednictva vlády byl internován sovětskými výsadkáři předseda vlády O. Černík a další.
Na hranicích s NSR je poplach, objevily se na ní sovětské tanky.
V Liberci byl sovětskými okupanty zabit M. Vlček. Zasáhla jej kulka do hlavy.
04:15 V obcí Šulekovo u Leopoldova jeden z tanků zachytil Viktorii Rybárovou, která druhý den podlehla zranění. Brzy ráno projížděla vojenská kolona Topolíky a jeden z tanků zachytil Alojze Zsigárdiho, který se pokoušel uklidnit poplašené koně. Zemřel na místě.
04:20 Agentura TASS vysílá oficiální prohlášení, že vojska Varšavské smlouvy vstoupila do ČSSR na žádost stranických a státních činitelů. V průběhu dne informace v podobném duchu zveřejňují i sdělovací prostředky ostatních států podílejících se na invazi. Naprostá většina světa včetně komunistických stran většiny států ovšem okupaci odsoudila.
07:30 První střet lidí s vojáky u budovy Čs. rozhlasu na Vinohradské třídě. Byli zastřeleni nebo střelbou smrtelně zraněni Vladimír Hnulík, Milan Lamper, Bedřich Řepa, Josef Hanus.
Při výbuchu sovětského tanku zahynuli Ivan Laita, Jaroslav Švec, Jaroslav Málek a Jaroslav Novák. Při požáru domů u rozhlasu uhořel Jan Baborovský, po skoku z okna zemřeli Jiří Klapka a Pavel Albert.
Nákladní vůz přimáčkl k autobusu Jaroslava Kubeše, Josefa Reichla, Milana Kadlece, Václava Sadílka a Mario Musicha. Nebyly to však jediné oběti 21. srpna v Praze. Nedaleko Prašného mostu byl postřelen Jan Jenšovský, který svým zraněním o několik dní později podlehl. V Černokostelecké ulici na Praze 10 byl tankem sražen Zdeněk Příhoda, ve stejné ulici byl z motocyklu tankem sražen Zdeněk Winter, oba zemřeli. V Mánesově ulici byl smrtelně postřelen Bedřich Řepa a na Karlově náměstí zastřelen Jindřich Krahulec.
08:00 sovětské jednotky obsazují Čs. rozhlas v Bratislavě a budovu ministerstva vnitra v Praze na Letné
Hlasatelé opakovaně vyzývali ke klidu: "Na hození kamenem se může odpovídat dávkou ze samopalu," varovali posluchače. Z vysílání zazněla hymna. 
08:30 sovětští vojáci na náměstí v Liberci zahájili bezdůvodnou střelbu do okolí. V důsledku střelby byli na místě usmrceni čtyři lidé (Jindřich Kuliš, Josef Fialka, Zdeněk Dragoun, Rudolf Starý), dva podlehli zraněním později (Eva Livečková, Stanislav Veselý) a 24 dalších utrpělo zranění.
V tutéž dobu vojáci obsazují studio Čs. rozhlasu ve Vinohradské třídě.

V celé republice během dne přibývá zraněných a usmrcených, ať přímo střelbou nebo v důsledku kontaktu s tanky okupantů, a to včetně žen a dětí.

12:00 V Praze je generální stávka.

16:00 Jozef Levák si na náměstí ve Zvolenu lehl do cesty koloně sovětských obrněných vozidel s cílem zabránit jim v další jízdě. Velitel přesto vydal povel pokračovat vpřed a tank Jozefa Leváka přejel.

19:00 Veřejná bezpečnost hlásí, že Celetnou ulicí jde velký průvod na Staroměstské náměstí. V čele šli mladí lidé se zakrvácenou státní vlajkou.

22:30 Emil a Dana Zátopkovi vydávají prohlášení, v němž žádají vyloučení sportovců ze zemí agresorů z účasti na olympijských hrách v Mexiku.

Bylo ustaveno stanné právo a zákaz vycházení od 22:00 do 05:00.

OKUPACE trvající víc jak 20 let začala.
Vyžádala si nespočet přímých obětí a desítky tisíc obětí politických vězňů.
Taková je pravda o minulosti pod vedením KSČ (jejíž přímým pokračovatelem je KSČM), o spolupráci se SOVĚTSKÝM SVAZEM (nyní Ruská federace se stále aktivním podílem bývalých členů KGB, dnes FSB) - a o svobodě v rámci tzv. Varšavské smlouvy
.

Za velezradu nebyli zodpovědní představitelé státu a ÚV KSČ nikdy odsouzeni.

POSLECHNĚTE SI:
Vysílání Československého rozhlasu 21. srpna 1968 - noc a ráno

Zdroj:
http://www.ustrcr.cz/cs/srpen-1968-chronologie
http://rozhlas.cz/historie/1968/_zprava/482064

Nalistujte si také stránky Českého rozhlasu věnované roku 1968

22. srpen - prý autentická událost
Na tanku sedí devatenáctiletý chlapec a stěží mě poznává.
,,Koljo, co tu děláš!"
,,Dostali jsme rozkaz. Přijeli jsme- jako přátelé…"
,,Jako přátelé - vždyť střílíte…"
,,Já nestřílel - poslali nás sem…"
,,Ale stříleli jiní, zastřelili jste dvacetiletého chlapce, určitě vás měl rád, měli jsme vás všichni rádi…"
,,Dostali jsme rozkaz, je tu kontrarevoluce, zmatek…"
,,Koljo, byl tu klid, než jste přijeli…"
,,Koljo, co je podle tebe kontrarevoluce?"
,,To je, když se nesouhlasí s Leninem."
,,A Koljo máš rád Stalina?"
,,Ne, byl špatný."
,,No vidíš a stejně tak špatný byl Novotný a my ho nechtěli."
,,Já tomu nerozumím, dostali jsme rozkaz…"
,,Neřekli vám pravdu…"
,,Proč by nám lhali?"
…..Kolja dlouho nechápal. Stál jsem opodál asi půl hodiny a byl svědkem otřesné události. Kolja zdvihl vlastní zbraň proti sobě a stiskl kohoutek.
Kolem 12.40 hod. hlásil Čs. rozhlas, že jeden z příslušníků sovětských jednotek spáchal sebevraždu.

http://www.kcprymarov.estranky.cz/clanky/Vyroci-udalosti/sovetska-okupace-ceskoslovenska---srpen-1968_-od-20_-do-27_-srpna-1968.html

Zobrazeno 4242×

Komentáře

embec

je třeba mít v paměti!!!

Tofl

Proč mám pořád takový divný pocit, že si společnost neuvědomuje, jak jsou komunisté stále aktuální a nebezpeční ?

Nechápu, když dnešní většina žijících obyvatel ČR nad 60 let na vlastní kůži zažila "invazi", že když se konají volby, tak dá hlas komunistům či pseudokomunistům. To se jim snad tak stýská po "normalizaci" a pronásledování ?

Mám docela obavy z dnešní politické situace, protože KSČM se může brzy vrátit do čela vedení této krásné země a opět jí uvrhnout do doby, kdy jí znali naší rodiče a prarodiče.

Zobrazit 11 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka