Postava podobná ikoně

13. 8. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Vladimír Solovjov (1853 - 1900) - ja zakladatelem ruského symbolismu.


V dějinách ruského myšlení mu patří jedno z nejvýznamějších míst. Nejlepší ruští umělci a básníci uznávají Solovjova za svého mistra, za toho, kdo je inspiroval. Byl učitelem ruských intelektuálů v emigraci (Bulgakova, Berďajeva, Ivanova). V příručkách dějin ruské filosofie je uváděn jako první ruský myslitel a zároveň uznáván za předchůdce Druhého vatikánského sněmu, jehož význam je srovnatelný s významem sv. Tomáše Akvinského. Sovětský režim četbu Solovjova nedoporučoval a označoval ho za západně orientovaného idealistu. Toho, kdo si přečte Solovjovův životopis uchvátí jednota a krása, která z něho vychází. Solovjov byl člověkem víry, velkým a pokorným myslitelem, zdrženlivým prorok. Solovjov byl mužem církve. Žil mimo manželství i mimo řeholní komunitu, uznával a miloval křesťanská vyznání i judaismus v jediné láísce Kristově.

Ve svých dílech se zabývá esetetikou, filosofií, teologií a mystikou. Svou kariéru začíná jako filosof uvažováním o kráse. Ve své první knize Krize západní filosofie rozbíjí mýtus západní filosofie. "Estetika není prostě schopnost zdůvodňovat krásné, nýbrž schopnost hovořit o poutu, které je mezi zkušeností krása a udělem stvoření i lidí." Dochází k poznání, že Krása a Láska zachraňují svět.

Zabývá se krásou v přírodě, uvažuje nad úlohou umění, nad smyslem Lásky.

"Smysl a hodnota lásky jako citu spočívá v tom, že nás láska nutí, abychom opravdově a celou svou bytostí přiznali tomu druhému absolutní ústřední význam, který pod vlivem egoismu pociťujeme jen sami vůči sobě. Láska je důležitá ne jako jeden z našich pocitů, ale jako přemístění našeho životního zájmu ze sebe na druhé."

Dílo Vladimíra Solovjova v češtině vydalo nakladatelství Refugium:

M.Tenace - Úvod do myšlení Vladimíra Solovjova

V. Solovjov - Leganda o Antikristu, Čtení o boholidství

 

Zobrazeno 1083×

Komentáře

marosz

Také vyšlo v nakladatelství Votobia: Vladimír Solovjev: Idea nadčlověka

marosz

Pár myšlenek z jeho knihy Duchovní základy života: https://marosz.signaly.cz/1109/duchovni-zaklady-zivota-vladimir-solovjov

Krasnazena

Maroszi, děkuji za odkaz.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka