Smích? No jistě... Díky, Olivere Hardy!

7. 8. 2012 6:35
Rubrika: osobnosti

Před 55 lety zemřel Oliver Hardy, který rozdával smích...


Bylo mu 65 let a celou dobu, kdy už byl upoután na lůžko po několika mrtvicích, jej stále opatrovala milující manželka Lucille. Už nemohl mluvit, ale copak láska nezná jinou řeč? Díky ní věděl, že není na obtíž, když už nemůže vůbec nic.

Oliver Norvell Hardy se narodil 18. ledna 1892 v Harlemu.
Svého otce vlastně téměř nepoznal, zemřel mu během prvního roku jeho života.
Oliver neměl příliš velký zájem o vzdělání, ale projevoval zájem o hudbu a divadlo, dost možná díky matčiným nájemníkům v hotelu, kde pobývalo spousta herců a muzikantů.
Měl výjimečný pěvecký talent, ale místo hudební školy raději zpíval ve varieté.
V roce 1910 začal pracovat jako promítač, prodavač lístků, údržbář a později i jako vedoucí společnosti v Palace Theater, prvním kině v Milledgeville. Tady se Hardy seznámil s prvními filmovými komediemi a rozhodl se specializovat na tento žánr. Po dvou letech odešel na Floridu a v roce 1913 se v Atlantě oženil s pianistkou Madelyn Saloshin. Jeho prvním filmem byl krátkometrážní Outwitting dad s délkou pouhých 10 minut.
V roce 1915 již hrál v 50 krátkometrážních snímcích. Než se stal nerozlučnou dvojicí se svým nejznámějším filmovým partnerem toto číslo vyrostlo na úctyhodných 270 snímků, většinou grotesek.
Zlomový byl rok 1927, kdy s dvojicí Laurel&Hardy uzavřel smlouvu producent Hal Roach. Spolu natočili 106 filmů krátkometrážních i celovečerních.
V roce 1936 zkrachovalo jeho manželství. Vroce 1939 se však oženil s Lucille, s níž žil až do své smrti.
Poslední celovečerní film (Laurel a Hardy zdědili ostrov) natočili v roce 1951. Během natáčení se však již začaly projevovat zdravotní problémy obou komiků.
V roce 1956 se Oliver Hardy začal konečně věnovat péči o své zdraví, hodně zhubl, ale to již neodvrátilo zdravotní komplikace, kterým po téměř roce podlehl.

Pokud opravdu smích prodlužuje život, Oliver Norvell Hardy s jeho pomocí prodloužil život milionům lidí.

Udělejte si dnes chvíli času a podívejte se na některé snímky nezapomenutelné dvojice komiků z éry filmu, kdy ještě tolik nešlo o efekty...
Our relations - Naše vztahy
Best clips of Laurel &Hardy

Nebo na celou Utopii  (Laurel a Hardy zdědili ostrov)

Zdroj:
http://www.csfd.cz/tvurce/2795-oliver-hardy/

 

Zobrazeno 1532×

Komentáře

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka