Svátek Proměnění Páně

6. 8. 2012 0:00
Rubrika: události

Mistře, je dobře, že jsme tady!


„Mistře, je dobře, že jsme tady,“ řekl apoštol Petr Kristu na hoře proměnění – a říkejme jí spolu s tradicí hora Tábor. Možná to myslel trochu jinak. Možná by mohl dodat: „Je dobře, že jsme tady, je to dobře pro tebe.“ Alespoň jeho další slova o stavbě stanů by tomu nasvědčovala. Ale dnes už můžeme říci, že je to právě naopak.

„Mistře, je dobře, že jsme tady,“ platilo především pro Petra samotného a pro ostatní přítomné apoštoly, Jakuba a Jana. „Je to dobře – pro nás,“ mohl by Petr dodat. Je to dobře pro mě, který tě zanedlouho zapřu – a který jsem byl tebou určen, abych tvým jménem vedl všechny, kdo ponesou tvé jméno. Je to dobře pro Jakuba, který bude první, kdo z nás dvanácti půjde na smrt pro věrnost tobě. Je to dobře pro Jana, který měl k tobě nejblíže a který jako jediný z nás vytrvá pod křížem spolu s tvou matkou.

„Mistře, je dobře, že jsme tady,“ říkáváme si dost možná, když se nám obzvláště daří. Když se můžeme úspěšně zapojit do života církve, diecéze, farnosti, společenství. Když máme dojem, že se bez nás naši bratři a sestry neobejdou. Když nás napadá, že jsme Kristu Pánu extrémně užiteční, že jsme jeho opory, jeho posily, že by to měl bez nás mnohem těžší… Jenže právě v těchto chvílích by se nám mělo o to zřetelněji ozvat: „Ne vy jste si vyvolili mne, ale já jsem vyvolil vás.“

„Mistře, je dobře, že jsme tady,“ měli bychom si říkat především tehdy, když se nám – proti všem předpokladům – podařilo vyrvat z přecpaného dne alespoň pětiminutový zlomek času pro Pána Boha. Kdy jsme se navzdory veškerým lákavějším nabídkám vydali na místo setkání s Kristem. Kdy jsme se – třeba teď o prázdninách či o dovolené – dokázali přesvědčit a ujít několik kroků navíc (možná několik desítek či stovek kroků navíc), abychom se mohli připojit ke společnému slavení s církví.

„Mistře, je dobře, že jsme tady,“ můžeme si říkat, když pochopíme, že přicházíme za Kristem, protože ho potřebujeme. Protože se bez něj neobejdeme. Protože toužíme svůj život vyplnit přítomností zmrtvýchvstalého a přiblížit se tak apoštolům, kteří cestou z hory Tábor „uvažovali mezi sebou, co to znamená »vstát z mrtvých«“.


vzniklo pro Radio Proglas jako Myšlenka na den
odvysíláno 6. srpna 2009

 

 

Zobrazeno 1528×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka