Svit Luny

22. 8. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

"Nemám rád klavírní koncerty Mozarta, ale přímo nenávidím koncerty Beethovena,"


prohlásil Claude Achille Debussy, francouzský skladatel, nejvýznamnější reprezentant hudebního impresionismu.           
Narodil se před 150 lety, 22. 8. 1862 v St.-Germain-en-Laye, v chudé rodině jako nejstarší z pěti dětí. Od svých 7 let projevoval neobyčejné nadání pro hru na klavír a díky svému talentu již v 11 letech začal studovat na pařížské konzervatoři, kde záhy vynikl. V letech 1874-1884 získal několik cen za skladby.        
Naděžda von Meck, která předtím podporovala ruského skladatele Petra Iljiče Čajkovského, v roce 1880 najala Clauda Debussy, aby učil její děti hře na klavír. S touto rodinou Debussy cestoval po Evropě a shromažďoval hudební a kulturní zážitky např. v Rusku. Zde se seznámil s dílem Modesta Petroviče Musorgského, nazývaného některými kritiky pro odvážné kompoziční postupy „hudebním nihilistou“. Musorgského hudební dílo Debussyho hluboce ovlivnilo. Převzal i tzv. šestitónovou stupnici ruské lidové hudby, promítající se do Musorgského tvorby, a využil ji ke svým dílům, vycházejícím ovšem z francouzské umělecké tradice.
V roce 1884 získal za svou kantátu Marnotratný syn velkou Římskou cenu udělovanou nejlepšímu mladému skladateli, jež mu umožnila studijní pobyt v Římě.

Z jeho orchestrálních skladeb jsou nejznámější Faunovo odpoledne (1892), Nokturna (1899), Moře (1905), Obrazy (1912), za nejzásadnější z jeho díla je považována  opera Péleas a Melisanda (1902).
Mezi další díla patří balet Hry (1912) a mnoho klavírních skladeb: Rytiny (1903), Obrazy (1907), Preludia (1910-1913)...
Velmi působivé básnické názvy jednotlivých skladeb (Potopená katedrála, Zahrady v dešti, Ohňostroje, Zvuky a vůně víří večerním ovzduším apod.) naznačují skladatelův záměr: vylíčit hudbou prchavé a neopakovatelné smyslové dojmy, sdělit tříští tónů a barev náladu okamžiku. Jeho skladby se podobají impresionistickým obrazům, vznikajícím letmými doteky štětce, svírajícím se však v celkovém pohledu v uzavřenou výpověď o světě. Pro jeho tvorbu je charakteristické střídání modalit a uvolněná tonalita.  
Claude Debussy obohatil hudbu 20. století rafinovanými, nezvyklými prostředky, jež přesáhly význam samotného hudebního impresionismu. Klavírní dílo Clauda Debussy je dodnes považováno za jeden z vrcholů v této oblasti vůbec a je trvale na repertoáru předních světových virtuosů.          
Zemřel na rakovinu tlustého střeva během bombardování Paříže německým letectvem dne 25. 3. 1918.

Poslechněte si ve chvíli odpočinku
Claire de Lune (Svit Luny)
nebo Nocturne (Nokturno) 

Zdroj:
http://www.seminarky.cz/Claude-Achille-Debussy-zivotopis-12553
http://www.biography.com/people/claude-debussy-9269290

http://zivotopis.osobnosti.cz/claude-debussy.php

Zobrazeno 9813×

Komentáře

katerzina

Dík za připomenutí :) Btw. odkaz na Svit luny nefunguje... Ale kdo chce, najde ho třeba tu http://youtu.be/LlvUepMa31o

Krasnazena

Tedy,kdyžjsem si přečetla ten úvodní citát, tak jsem si řekla. "Který blbec tohle pronesl."

Krasnazena

Třeba si od něj taky konečně něco pustím. Ale v tomhel jsem dost konzervativní a mému naladění stejně nejví vyhovuje Bach a hlavně Dvořák. Toho pro mě nepřekoná nikdo, to je můj šálek čaje a přímo "hudební orgasmus".

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka