Věrná sama sobě

10. 8. 2012 0:02
Rubrika: osobnosti

Před 87 lety se narodila česká herečka Dagmar Frýbortová.


Dagmar Frýbortová se narodila 10. srpna 1925 v Praze. Už od dětství toužila stát se tanečnicí. V patnácti letech se nechala zapsat do komparsního rejstříku a vytvořila několik filmových rolí. Po soukromém školení u Loly Skrbkové studovala v letech 1941 – 1946 dramatické oddělení pražské Státní konzervatoře. Ke konci války byla totálně nasazená.

Mezi její spolužáky patřil např. Radovan Lukavský, Jaromír Pleskot, Libuše Havelková, Jaroslava Adamová. Za studií se objevila na prknech Národního divadla. Po válce nastoupila do divadla Voskovce a Wericha, kde působila dva roky.

Byla především filmovou herečkou. Nejvíce se zapsala v roli dcery diktátorského otce, starožitníka Bořivoje Kohouta, ve filmu Poslední mohykán. Další dvě, diváky oblíbené role, ztvárnila ve filmu Dnes neordinuji  a Hostinec U kamenného stolu.

Naposledy se Dagmar Frýbortová objevila ve filmu Štika v rybníce na počátku 50. let. Potom jí bylo z politických důvodů zakázáno filmovat a byla vyslýchána. Její otec byl coby podplukovník  Československé armády uvězněn.

V letech 1950 - 1952 zastávala funkci uvaděčky v Divadle hudby, kde předtím působila jako herečka. Zanedlouho potom se provdala za architekta Václava Kopeckého, stáhla se do soukromí a věnovala se rodině. Se svým mužem měla jednoho syna.

Zemřela v květnu letošního roku. V historii české kinematografie zůstane navždy zapsána jako představitelka veselých, mladých, atraktivních a uhlazených děvčat plných života.


Zdroje

http://www.csfd.cz/tvurce/1156-dagmar-frybortova/

 

Zobrazeno 1032×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka