Zebra kvaga

12. 8. 2012 0:00
Rubrika: události

12. 8. 1883 uhynul v amsterodamské ZOO poslední exemplář zebry kvaga. Poslední kus ve volné přírodě byl zastřelen v roce 1878


Zebra kvaga je zvláštním poddruhem zebry stepní. K tomuto závěru dospěl na základě analýzy DNA přírodověcec Reyhold Rau, který v jihoafrickém muzeu objevil kůži kvagy se zbytky cév a masa. Kvaga se od zebry stepní na první pohled liší tím, že pruhy má jen na krku, hlavě a na přední části hřbetu.

Kvaga žila v jižní Africe na horním toku řeky Orange. Na konci 19. století se na kvagu pořádaly hony. Zoologové nestačili na vzniklou situaci zareagovat odchycením mladých kusů pro chovná stáda. Exempláře v ZOO byly obvykle staré a neschopné rozmnožování. Farmáři se domnívali, že je potravním konkurentem ovcí, které chtěli chovat. Ze zoologického hlediska byla kvaga popsána na konci 18. století.

Jediné přípomínky na kvagu jsou tři fotografie, devatenáct kůží a několik lebek a kostí. Tyto artefakty patří k nejvzácnějším exponátům muzeí. Jednoho plemeného hřebce měl ve zvěřinci ve Versailes i Ludvík XVI.

Literatura:

http://heureka.tym.sk/spresne.php?book=&dotaz=kvaga

http://www.abicko.cz/clanek/priroda/11613/pribehy-vyhynulych-zvirat-zebra-kvaga.html

http://cs.wikipedia.org/wiki/Kvaga

Zobrazeno 2244×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka