A uzřela oslice anděla

22. 9. 2012 6:12
Rubrika: osobnosti

Nick Cave se narodil 22. září 1957 v Wangarattě (Austrálie).


Jeho otec byl učitel, a maminka knihovnice.Ve venkovské rodině vyrůstali čtyři sourozenci – Tim (1952), Peter (1954), Nick (1957) a Julie (1959). Ve dvanácti byl vyloučen ze školy kvůli kázeňským problémům a byl poslán do internátní školy v Melbourne.

Nechal se zcela okouzlit hardrockem sedmdesátých let. Ve čtrnácti letech založil kapelu Boys Next Door, z níž následně vznikla kapela The Birthday Party (1980). Tehdy se Nick Cave odstěhoval do Londýna, ale již rok na to se vrátil zpět do Melbourne, kde kapela získala první úspěchy. Následně se ovšem rozpadla a v r. 1983 založil Nick Cave The Bad Seeds. V Melbourne také poprvé zkusil spolupracovat ve filmové branži.
Roku 1988 napsal hudbu k filmu Der Himmel über Berlin (Nebe nad Berlínem), v němž si také zahrál vedlejší roli. Ve stejném roce vznikl film Ghosts... of the Civil Dead, na kterém také spolupracoval. Hned rok na to vznikl Death of a Ladies Man pro nějž Nick Cave napsal jak hudbu, tak scénář. V roce 2005 měl premiéru film The Proposition, který režíroval John Hillcoat, hudbu a scénář napsal Nick Cave. Na základě této spolupráce vznikla i filmová produkce Titan Films.
V roce 2007 uspěl se svou hudbou ve filmu
The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford,a v roce 2009 napsal hudbu k filmu The Road.
Nick Cave napsal také knihy King Ink a A uzřela oslice anděla.
Nick Cave má za sebou typické problémy rozporuplných uměleckých osobností: drogovou závislost, veřejné skandály, oplétačky s policií a finanční potíže. Žil v brazilském Sao Paulu.

Zdroj:
http://svet-literatury.wz.cz/autori/cave.htm
http://www.csfd.cz/tvurce/14802-nick-cave/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Nick_Cave
http://www.databazeknih.cz/zivotopis/nick-cave-1594
http://www.nick-cave.com/
http://www.nickcaveandthebadseeds.com/home

"A uzřela oslice anděla" je neskutečně zvláštním příběhem a vypovídá o nedozírné autorově fantazii.
V úvodu knihy hlavní hrdina začíná příběh autentickým popisem vlastního porodu apostupně rozkrývá své genealogické vztahy s lidmipro které je slovo "šílení", málo šílené. Popisuje prostředí svého dětství, z kterého by nevyšel s kouskem zdravého rozumu ani Svatý otec. Hlavní osa příběhu nás vede světem, ve kterém nic a nikdo není normální, vede nás světem, který každého stáhne až na dno. „Dno“ ovšem neznamená, že se lze jen tak odrazit a stoupat ke slunným zítřkům. Na dně totiž bývají nejsilnější spodní proudy a nejstrašnější příšery, na které se člověk nikdedříve nemohl připravit.
Nick Cave v „ A uzřela oslice anděla“ ovšem nepopisuje žádnou pohádku, ve které vystupují jakási strašidla a bubáci.Tento „sestup“ se odehrává čistě v člověku a je pouze o lidech a o jejich„schopnostech“.
Za zmínku také stojí jazyk, jaký Nick Cave vkládá do svého románu. Způsob mluvy a jakási psychologická podbarvenost hovoří o zcela jasné představě o čem píše. Jeho fantazie jsou zcela jistě svým způsobem „prožité“.
(Filip Valtr, http://svet-literatury.wz.cz/recenze/auzrelaoslice.htm )

Zobrazeno 1078×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka