Jeden z prvních Sokolů

12. 9. 2012 8:18
Rubrika: osobnosti

Jindřich Fügner se narodil v Praze před stodevadesáti lety, 12. září 1822.


Je vedle Tyrše je neméně významným zakladatelem tělocvičného spolku Sokol, který vznikl v roce 1862.
Byl jeho prvním starostou, zavedl tykání všech a oslovování „bratře, sestro“.
Jeho zásluhou byla vybudována první sokolovna podle návrhu V. I. Ullmana v Sokolské ulici čp. 1437, který budovu Sokolu odkázal.
Narodil se v rodině obchodníka s látkami a byl také určen pro obchodní dráhu. Jeho rodina byla prodchnuta českým vlastenectvím, což mělo na malého Heinricha hluboký vliv. Studoval gymnázium, v páté třídě však musel ústav opustit a věnoval se obchodu. Svůj hospodářský a kulturní obzor si rozšířil cestami do Francie, Německa, Belgie, Itálie a Anglie.
V roce 1849 si otevřel samostatný obchod, avšak práce v něm ho neuspokojovala, více se věnoval svým kulturním a sportovním zájmům, pokračoval v sebevzdělávání. Vlastnil bohatou knihovnu ze všech vědních oborů, hrál na varhany a klavír. S pomocí domácího učitele si doplňoval vědomosti z matematiky, filozofie a historie.
Rozhodně nezapomínal ani na kulturu těla: bruslil, jezdil na koni, plavil se na plachetnici.
Při všem blahobytu a zdárném podnikání žil poměrně skromně.
V roce 1853 se oženil a po roce se manželům Fügnerovým narodila dcerka Renáta. Několik let byl jejím domácím učitelem Miroslav Tyrš, který se pak v roce 1873 se svou žačkou oženil.
Padesátá léta 19. století měla vliv na upevnění Fügnerova vlasteneckého cítění. Bachův absolutismus, osud Karla Havlíčka Borovského, studium českých dějin a příklady antických hrdinů, to vše vedlo posléze k uskutečnění velkolepé sokolské myšlenky.
Po zrušení obchodu se Fügner stal prvním našim uznávaným odborníkem v pojišťovnictví.
Ve funkci prvního starosty Sokola se zapsal do dějin jako výborný organizátor, nezištný, štědrý anonymní podporovatel hospodářských zájmů Sokola a ryzí demokrat. Bez jeho hmotné podpory by Sokol nepřekonal svá první léta. Bezpříkladná skromnost, pracovitost, čestné a vždy přátelské vystupování, hospodářský a kulturní rozhled, to byly hlavní rysy jeho osobnosti. Plného rozkvětu Sokola a konání všesokolských sletů se nedožil.
Zemřel v Praze 15. listopadu 1865 ve svých 43 letech.

Zdroj:
http://www.sokol-strasnice.cz/index.asp?menu=800
http://cs.wikipedia.org/wiki/Jind%C5%99ich_F%C3%BCgner

Zobrazeno 978×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka