Královno míru, oroduj za nás!

11. 9. 2012 9:43
Rubrika: události

Dnešek není jen výročím atentátu na Dvojčata z roku 2001. Před 5 lety, 11.září 2007 byla úspěšně otestována zbraň nazývaná Otec všech bomb (rusky: папа всех бомб).


Jde o ruskou termobarickou pumu, která je podle dostupných zdrojů čtyřikrát účinnější než podobná americká zbraň GBU-43 MOAB nazývaná Matka všech bomb (Mother of all bomb)Zároveň se jedná o dosud nejsilnější nejaderný výbušný systém na Zemi. Můžete shlédnout ukázku z výbuchu a účinků tohoto „otce“.
Neschováte se před ní do žádného krytu, její ničivé účinky totiž proniknou i do uzavřených prostor. Není proti ní prakticky žádná obrana.Zbraň se podle principu fungování nazývá termobarická, objemově detonující, aerosolová nebo také vakuová. Vyvinuli ji už za druhé světové války v Německu.
Na rozdíl od americké bomby MOAB obsahuje vakuová bomba méně výbušnin, a je tedy značně levnější. Její síla ale podle dostupných informací dosahuje 44 tun TNT, tudíž čtyřnásobku MOABu. V epicentru výbuchu je také dvakrát vyšší teplota.

Obrovský dopad mají následky i na podlomení morálky nepřítele. Ideálně funguje proti pěším vojenským jednotkám, ale efektivně dokáže zlomit i odpor v městské zástavbě. Používá se také na čištění minových polí, ničení letadel stojících na zemi a podle Zdeňka Kussiora ze serveru Military.cz i pro vytváření přistávacích ploch pro vrtulníky a pro ničení komunikačních center a radarových stanic. Rusové tuto bombu použili za války při vyhlazování Čečenska. Rusko bylo za bojové používání těchto druhů zbraní kritizováno mimo jiné i proto, že mezinárodní konvence použití zápalných zbraní zakazují. Bomba se přitom za určitých podmínek chová podobně jako napalmové nálože používané například armádou USA ve Vietnamu. Vakuovou bombu pochopitelně využívají i Američané. Naposledy ji svrhli v Afghánistánu.
V místě, kam bomba dopadne, je šance na přežití absolutně nulová. Výbuch nejen prostor zcela zničí, ale i spálí. Nejúčinější je termobarická zbraň v podzemí, v uzavřených prostorách, ale také pod oblečením vojáků. Dynamický tlak vzniklý výbuchem rozptýlené směsi doslova rozdrtí vše v jeho dosahu. Vyhořením následně vznikne téměř vakuum, lépe řečeno silný pokles tlaku, který mimo jiné všem v dosahu způsobí závažné poškození plic. Ti, co přežijí tuto první vlnu, neuniknou pekelné výhni "hořícího vzduchu" dosahující teploty až tři tisíce stupňů celsia. Tlaková vlna se řítí rychlostí větší než 3 km/s.
Palivo bomby kromě výše uvedených způsobů však zabíjí lidi v okolí i svou jedovatostí. Ti, kteří mají to "štěstí" a nacházejí se dále od epicentra výbuchu, může postihnout "jen" potrhání plic, poškození vnitřních orgánů po vdechnutí spalin, protržení ušních bubínků, zničení vnitřního ucha, oslepnutí apod.
Ruské velení se neustále ohání ekologičností zbraně, což je ve srovnání s atomovou bombou jistě pravda, protože na zasaženém území nezůstává žádná radioaktivita nebo něco podobného. V souvislosti se zbraní hromadného ničení, za kterou je Otec všech bomb považován, lze však mluvit o ekologii pouze těžko.

V takovém světě žijeme a jen z velkého Božího milosrdenství se ještě lidstvo nezničilo. Žijeme však stále na pokraji propasti, proto společně volejme o přímluvu Matky Boží Panny Marie, Královny míru, aby Duch svatý, Pán a Dárce života vstoupil do srdcí lidí a daroval nám pravý mír.

Zdroj:http://technet.idnes.cz/vakuova-bomba-fae-termobaricka-zbran-dvz-/tec_technika.aspx?c=A070912_124222_tec_technika_kuz

 

Zobrazeno 1643×

Komentáře

Marta7

nelíbí, ale, jiná volba tu neni
...modlit se

vaso

A co připomenout ještě jedno 11. září, a to z roku 1683.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka