Milion - na cestách světa

15. 9. 2012 9:32
Rubrika: osobnosti

Kupec Marco Polo se narodil 15. září 1254 v Benátkách. Proslavil se cestami po Číně.


Roku 1271 odcestoval se svým otcem Nicolo a strýcem Matteem na východ. Již od samého počátku cesty se Marco, Mafeo a Niccolo potýkali s nepřízní osudu. Nejprve s nimi odmítli v cestě pokračovat mniši, které žádal chán při jejich první návštěvě Kitaje. Později byla karavana přepadena kmenem Karaunů a trojici nezbývalo než prchat, aby zachránili holé životy. O tři roky později všichni tři dorazili do Pekingu k velkému chánu Kublajovi. V Číně zůstali plných sedmnáct let a Marco byl poměrně záhy přijat do císařových služeb. Z titulu své inspektorské funkce navštívil řadu čínských provincií, hlavně na jihozápadě uzemí, a po dobu tří let zastával úřad správce města Jang-čou.
Roku 1292 obdržela rodina Polů povolení k návratu do vlasti a v doprovodu princezny určené za manželku mongolskému vládci z dynastie Ílchánů v Persii se všichni dostali námořní cestou přes Indočínu, Indonésii, Cejlon a Indii do Hormuzu v Perském zálivu. Odtud putovali po souši do Trapezuntu na Černém moři a lodí dopluli do Cařihradu.
Do Benátek se Marco Polo se svou rodinou vrátil roku 1295. Byli zprvu považováni za podvodníky. Nikdo totiž nevěřil, že by mohli být ještě živi, protože od doby, kdy opustili Benátky uplynulo již dvacet tři let.
V roce 1298 byl Marko v námořní bitvě Benátek s Janovem u Korčuly zajat. Ve vězení, z něhož se vrátil o rok později, nadiktoval vzpomínky ze svých cest svému spoluvězni Rusticellovi z Pisy. 
Po propuštění z vězení a návratu do svého rodného města Benátek žil Marco Polo ještě dvacet pět let. Tam se stal váženým obchodníkem a zúčastnil se mnoha obchodních transakcí. Je zachována i jeho závěť datovaná v den jeho smrti, tedy 8. ledna 1324.

Ve své knize Milion (Il Milione) mluví Marco Polo o sobě velice málo a jeho osobnost jakoby ustupovala do pozadí. Svoji knihu nepojal jako literární cestopis, nýbrž měl v úmyslu sepsat stručnou příručku obchodní geografie, obsahující rady a pokyny pro ty, kdo půjdou v jeho stopách. Za to, že se nakonec Milion stal ze suché příručky poutavým cestopisem, v němž se objevují i exkurze do dějin, popisy krajin, fauny a flory vděčíme asi Rusticellovi, jenž svého spoluvězně zahrnoval dotazy, které vybočovaly z úzce kupeckých zájmů a které odpovídaly spíše vkusu jiného publika jako jsou měšťani, rytíři apod., k nimž se v úvodu Milionu obrací a pro něž byl zvyklý psát romantické příběhy o rytířích krále Artuše. Polův Milion, který byl přeložen do mnoha jazyků, se stal jednou z nejpopulárnějších knih středověku.

 

Zdroj:
http://ld.johanesville.net/polo
http://www.odmaturuj.cz/zivotopisy/marko-polo/
http://ireferaty.cz/100/2554/Marko-Polo
http://cs.wikipedia.org/wiki/Marco_Polo

Zobrazeno 1214×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka