Narozeniny Tovaryšstva Ježíšova

27. 9. 2012 8:07
Rubrika: události

„Pán ve své laskavé dobrotě rozhodl shromáždit a sjednotit nás, tak slabé a z tolika různých míst a zemí. Tuto Bohem chtěnou jednotu a společenství nesmíme sami od sebe rozbíjet; naopak ji musíme udržovat a posilovat, utvářet z ní jedno tělo, být pozorní a starostliví jedni vůči druhým s ohledem na větší dobro pro duše.“


– takto se o sobě vyjádřila skupina kněží i laiků, shromážděných kolem jistého Ignáce z Loyoly, roku 1539. V jejím středu stálo sedm absolventů pařížské univerzity: již zmiňovaný Ignác alias Iñigo, Petr Faber, František Xaver, Jakub Laynez, Alfons Salmeron, Šimon Rodriguez a Mikuláš Bobadilla.

Těchto sedm přátel se již roku 1534 (stalo se tak v den slavnosti Nanebevzetí Panny Marie) zavázalo na pařížském Montmartru sliby chudoby a čistoty. Jejich původní plán vydat se na misie do Svaté země nebyl uskutečnitelný, proto se rozhodli dát se zcela k dispozici papeži a podřídit se jeho rozhodnutí. Do Říma dorazili roku 1538.

Tato malá společnost si kladla otázku, má-li fungovat jako společenství rovných, nebo zda se má zavázat poslušností jednomu ze svých členů. Dospěla k rozhodnutí pro druhou variantu; takto se de facto zrodil nový „řád", přestože jeho členové se za řád nepokládali. Na otázku, co jsou zač – protože jejich život a působení přitahovaly i provokovaly – obvykle odpovídali, že jsou „společnost Ježíšova, compagnie de Jésus, compagnia di Gesù“. Takto se zrodila Societas Iesu, Tovaryšstvo Ježíšovo. V současnosti je známe pod jménem „jezuité".

Sv. Ignác byl – navzdory svému odporu – zvolen prvním představeným. Byl to také on, kdo vypracoval první statuta, první konstituci. Ta také obsahovala jednu mimořádnost – ke třem obvyklým řeholním slibům, postaveným na evangelních radách chudoby, čistoty a poslušnosti, přibyl čtvrtý: slib naprosté poslušnosti papeži, a to až na hranici hříchu. Tento slib skládají členové Tovaryšstva až po dlouhé a intenzivní formaci.

Tato statuta byla schválena papežem Pavlem III. Stalo se tak 27. září 1540. Tento den lze tedy pokládat za jakési „narozeniny“ Tovaryšstva Ježíšova, den, kdy de iure vzniklo společenství „pracující pod znamením kříže a sloužící pouze Pánu a církvi, poslané do celého světa k obraně a hlásání víry, k prospěchu duší v křesťanské nauce a životě“.

 

 

Zdroj:
http://www.gesuiti.it
http://www.jesuit.cz

Zobrazeno 1367×

Komentáře

HelenaH

OAMDG-VŠE k větší cti a slávě Boží. Škoda, že máme nějak pod kůží to, co nás o jezuitech učili ve škole. Děkuju za článek.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka