Svátek archandělů

29. 9. 2012 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes si připomínáme svátek archandělů – svatého Michaela, Gabriela a Rafaela.


Michael, jehož jméno znamená „Kdo je jako Bůh?“, je v biblických textech označován jako jeden z prvních knížat, ochránce vyvoleného národa a vítěz nad démonem. Kromě toho je také uctíván jako přímluvce duší v očistci, byl vzýván při exorcismech (odtud modlitba – „Svatý Michaeli, archanděli, braň nás v boji proti zlobě a úkladům ďáblovým. Kníže nebeského vojska, svrhni božskou mocí do pekelné propasti satana a zlé duchy, kteří usilují o zkázu duší.“) Jeho svátek se slaví už od 5. století ve výroční den posvěcení baziliky zbudované k jeho poctě v Římě na Via Salaria.

Gabriel znamená „Muž Boží“ nebo „Bůh ukázal svou sílu“. Nalézáme ho v lidské podobě u Daniela, jako Boží posel zvěstuje Zachariášovi narození Jana Křtitele a Marii narození Ježíšovo.

Rafael znamená „Bůh uzdravil“. Jeho role uzdravovatele vystupuje obzvlášť v příběhu o Tobiášovi starším, který oslepl; zachránil jeho syna na cestě do Médie. Když byli blízko cíle, upozornil Rafael Tobiáše mladšího, že je mu Sára určená za manželku. Byla svatba a archanděl doprovodil mladou dvojici na cestě k Tobiáši staršímu. Podle jeho rady přiložil syn otci na oči rybí žluč a vrátil mu zrak.


Zdroj:
poznámka v breviáři,
http://farnost.starec.cz/system/files/zari-04.pdf

/Kikina/

Zobrazeno 1363×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka