Tak trochu český Jules Verne

3. 9. 2012 7:31
Rubrika: osobnosti

Jan Matzal, známý pod peśeudonymem J.M. Troska a méně Jan Merfort zemřel před 51 lety.


Narodil se 3.8.1881 ve Valašských Kloboukách. Na Moravě prožil celé své mládí, po studiích v Brně odešel do Škodových závodů v Plzni. Postupně vystřídal místa v několika předních strojírnách a slévárnách, v roce 1917 byl za trest zmobilizován a odeslán na italskou frontu (bylo mu prokázáno, že kryl sabotáže dělníků, nad kterými měl dozor, a zastal se dělníků kvůli snížení dávek).
Po válce žil nějaký čas v Jugoslávii, poté se vrátil do vlasti. Znovu pracoval ve srojírenství a hutnictví, ale v 49 letech musel kvůli své nemoci do invalidního důchodu. Trpěl Ménierovou chorobou. Na tuto skutečnost odkazuje jako hořký žert jeho pseudonym, který se v roce 1947 stal jeho oficiálním příjmením.
Čas invalidního důchodu si krátil psaním sci-fi románů nejen pro mládež. Jeho dílo se vyznačuje velikou nápaditostí, strhujícím dějem, jednoduchým jazykem a poněkud svévolným zacházením s fyzikálními zákony.
Mezi jeho nejznámější sci-fi patří trilogie Kapitán Nemo I. - Nemova říše, Kapitán Nemo II. - Rozkazy z éteru a Kapitán Nemo III. - Neviditelná armáda. A také trilogie Zápas s nebem I. - III.
Pod pseudonymem Jan Merfort publikoval jeden vesnický román a několik fejetonů.
Jan Metzner Troska zemřel v Praze 3. září 1961.
Po spisovateli byl pojmenován asteroid hlavního pásu 17776 Troska, který byl objeven v roce 1988.

Zdroj:
http://www.spisovatele.cz/jm-troska
http://cs.wikipedia.org/wiki/J._M._Troska

Zobrazeno 2188×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka