To je ale vysoké cé!

6. 9. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Porodní asistentka drží ve svých rukách novorozeně třepotající nožičkama a vřeštící z plných plic.


Ano, je to kluk! Krásný čertík, který nepřestává vřískat tak bujně, že z toho sestřičce zaléhají uši, když ho pečlivě zavinutého vkládá matce do náruče. "Uvidíte, že to dotáhne až do La Scaly." Celá léta, pokaždé když Luciano začne zpívat, vzpomene si maminka, Adéla Pavarottiová, na prorocký výrok porodní báby. Samozřejmě při tom zapomíná, že v kraji bel canta vítá stejná věta první křik novorozeňat v devíti případech z deseti. Ovšem u jejího syna to byla opravdu výjimečná předtucha.

Luciano se narodil v Modeně. Bylo to město, kde lidé uměli žít a kde byo monžé strávit ideální dětství. V říjnu 1954 se sejde rodina na oslavu Lucianových narozenin, ale také proto, aby rozhodla o jeho budoucnosti. Otec z něho chce mít profesora tělesné výchovy. Maminka ovšem řekne: "A co kdyby se učil zpívat?" "To chce nervy, říkám vám, nervy! A kde by je Luciano vzal, když zatím zpíval jen v kostele, ve sboru, a ne jako sólista.", odvětí otec. Je vůbec dobré, aby dělal toto komediantské zaměstnání? "Budeme tě podporovat deset let", bručel otec Fernando. Když Luciana jeho hlas do deseti let neuživí, bude si hledat jiné zaměstnání." Kostky jsou vrženy. "Připouštím, že láska k rodnému městu byla pro volbu mé dráhy rozhodující." přiznává ochotně. "Nevím, čím bych dnes byl, kdybych musel odejít do Říma nebo do Milána..."

Jakou vlastností kromě talentu Pavarotti vynikal? Byla to soustředěnost. Už ve škole uváděl učitele v úžas svou soustředěností. "Nebyl jsem premiant, to zdaleka ne, ale soustředěnost při vyučování mi dovolovala nesáhnout doma vůbec na učení." Luciano používá této zázračné schopnosti soustředění pokaždé, kdy to považuje za užitečné. Postupně, úměrně tomu, jak rostl jeho úspěch, se Pavarotti naučil chovat tak, aby mu věci nepřerůstaly přes hlavu.

Pavarotti patří do skupiny tří nejslavnějších tenorů spolu s José Carrerasem a Plácidem Domingem. Zasloužili se o velkou propagaci opery.

6.září 2007 zemřel na rakovinu slinivky. Letos si tedy připomínáme 5.výročí úmrtí tohoto mimořádného muže.

Zdroj: internet, E. Ruggieri - Pavarotti (Iris, 1994)

 

Zobrazeno 1487×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka