Významný vynálezce antivirotik

1. 9. 2012 0:10
Rubrika: Nezařazené

AIDS - onemocnění, kterým trpí na světě miliony lidí. Lék, který by nás tohoto onemocnění zbavil neznáme, ale známe léky zmírňující průběh. A na jednom takovém léku má zásluhu i český vědec - Antonín Holý.


Název onemocnění pochází z angličtiny - Acquired Immune Deficiency Syndrome neboli Syndrom získaného imunodeficitu a původcem onemocnění je virus HIV.

Podle statistik máme v České republice v současné době kolem 1700 nakažených virem HIV a v roce 2010 bylo na celém světě 34 milionů nakažených (mluvíme ale pouze o lidech, o kterých víme. Kolik nemocných ale skutečně je?) Těmto lidem pomáhají antivirotika. Ta nejúčinnější, která dosud známe, vvynalezl právě český chemik Antonín Holý.

Tento výnamný vědec se narodil 1. září 1936 v Praze. Otec byl mechanik v ČKD, matka byla v domácnosti. Mladý Antonín vystudoval chemii a té se věnoval po celý život. Za jeho přínos vědě se mu dostala mnohá ocenění - uveďme například Medaili za zásluhy I. stupně nebo Stříbrnou pamětní medaili Senátu Parlamentu České republiky. Jeho antivirotika jsou však využívána celosvětově. A nejedná se jenom o léčbu AIDS. Hepsera je například lék využívaný při léčbě hepatitidy typu B. Vistide léčí zas pásový opar nebo pravé neštovice.

Antonín Holý zemřel poměrně nedávno- 16. července tohoto roku a svým objevem přispěl k tomu, že lidé nemocní AIDS (nebo HIV  pozitvní) mohu nejen přežívat, ale i žít...

Zobrazeno 1667×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka