Co by řekl krajským volbám 2012?

18. 10. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Dnes 18.října 2012 by se filosof, psycholog a disident Jiří Němec (1932 - 2001) dožil 80 let.


 

Bylo by jistě zajímavé prostudovat všechny dostupné prameny, vztahující se k jeho životu a dílu. I na internetu se dá leccos najít. Pojďme si ho alespoň připomenout.

Jiří Němec vystudoval na FF obor zdravotnická psychologie. Po promoci pracoval jako psycholog na pražské Foniatrické klinice. Na jeho život měla největší vliv četba Nového zákona, díla Tomáše Akvinského, G.Marcela, V.Solovjova a později P.T. de Chardina. Byl pozván do soukromého semináře filosofa Jana Patočky. Pracoval též jako překladatel.

Jiří Němec byl mezi prvními signatáři Charty 77 spolu s Janem Patočkou, Václavem Havlem, Václavem Bendou, Ladislavem Hejdánkem a dalšími.

Text Charty 77 naleznete zde:

http://www.svedomi.cz/dokdoby/charta_77.htm

Jiří Němec byl v prvé řadě psychologem. Po podpisu Charty 77 musel ale svoji profesi opustit. Pracoval jako noční hlídač. V letech 1983 - 1990 žil v emigraci. Co se týče filosofie, najdeme na internetu svědectví Martina Šimsy, který vzpomíná na to, že právě Jiří Němec ho zasvěcoval do Heideggerovy filosofie.

O tom, jakým byl člověkem a jak underground žil si můžete přečíst svědectví Johna Bocka

http://fragmenty.cz/archiv/iy808.htm

Jaký byl manželem a tátou by nám musela říct Dana Němcová a děti Němcovy.

Samotnou mě vždycky zaráželo, jak moc lidé z disentu kouřili a pili. Ale určitě je nemůžeme hodnotit dnešní optikou. Žili v obrovském napětí a strachu. Mnozí byli ve vězení, žili pod stálým dohledem, Ale kolik toho asi musela taková Dana Němcová vydržet, když měl Jiří souběžně s ní ještě milenky?

K pochopení života Jiřího Němce, tehdejší doby a mentality dopoučuji knížku Dopisy z Ruzyně, které psal své ženě, přítelkyni Věře a dětem. Za dopisy jsou připojeny zápisky a citáty, kterými si Němec ve vězení připomínal oblíbené filosofy, ale i své přátele a souputníky. (J. Němec, Dopisy z Ruzyně, Pulchra 2011)

Jiří Němec byl jedním z mála statečných, kteří dokázali v době normalizace vzdorovat režimu a nahlas s ním nesouhlasit. Jak by asi reagoval na výsledky krajských voleb 2012????

 

Zobrazeno 1050×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka