Einigkeit für das deutsche Vaterland

3. 10. 2012 0:00
Rubrika: události

Znovusjednocení Německa 3. října 1990 nepochybně představuje jeden z nejdůležitějších historických milníků evropských dějin po roce 1945.


Proces připojení Německé demokratické republiky ke Spolkové republice Německo, který vyvrcholil v říjnu 1990, byl odstartován již pádem Berlínské zdi (9. listopad 1989). Ač již tato událost předznamenala definitivní konec poválečného rozdělení Německa, nelze okolnosti zúžit pouze na období od listopadu 1989 do října 1990, tedy na časový úsek mezi pádem Berlínské zdi a aktem sjednocení obou německých zemí. Celá druhá polovina 80. let byla významnou politickou předehrou k tomuto procesu.
Od poloviny 80. let však začaly být patrné určité změny v komunikaci mezi východoevropskými a západoněmeckými politiky. Generální tajemník Komunistické strany NDR Erich Honecker jako první východoněmecký politický představitel přijal v roce 1984 pozvání do SRN, které se však neuskutečnilo v souvislosti se zhoršením vztahů mezi oběma zeměmi po rozmístění raket středního doletu v SRN. S Helmutem Kohlem se setkal až při své návštěvě v roce 1987. Oba představitelé se dohodli na „konstruktivní spolupráci, navzdory rozdílným pohledům na zásadní otázky“.
Pro budoucí znovusjednocení Německa však byl zásadní příchod nové mocenské garnitury v SSSR po nástupu Michaila Gorbačova do funkce generálního tajemníka ÚV KSSS. 5.října 1989 se Gorbačov oficiálně zřekl Brežněvovy doktríny při návštěvě Finska a uznal, že východoevropské země mají právo dělat politiku „po svém“. K samotné otázce sjednocení Německa se však Gorbačov stavěl před rokem 1989 i po pádu Berlínské zdi zásadně odmítavě. Klíčovou roli v procesu znovusjednocení Německa sehrál západoněmecký spolkový kancléř Helmut Kohl, který po pádu Berlínské zdi jasně deklaroval svůj záměr sjednotit obě části rozděleného německého státu. 28. října 1989 pronesl v Bundestagu zásadní projev, ve kterém zdůraznil nutnost brzkého sloučení obou německých republik. 28.listopadu 1989 představil tzv. Desetibodový plán, který měl dovést Německo ke znovusjednocení.

Nejdříve byla v červenci 1990 ustavena měnová, hospodářská a sociální unie, čímž se západoněmecká marka stala úředním platidlem i na území NDR. Dalším krokem byla ratifikace Smlouvy o sjednocení, jež proběhla v srpnu 1990. Během roku 1990 dochází k jednání čtyř velmocí – k takzvaným „rozhovorům dva plus čtyři“. V září 1990 se v tomto formátu koná zásadní konference, na které se sešli ministři zahraničí Spojených států, Sovětského svazu, Velké Británie, Francie a obou německých států. Na konferenci se Německo zavázalo respektovat německo-polskou hranici na Odře a Nise a od vítězných mocností obdrželo neomezenou státní suverenitu, s výjimkou vlastnictví a vývoje zbraní hromadného ničení. Ke sjednocení dvou států BRD a DDR (Bundesrepublik Deutschland, tj. Spolková republika Německo, nebo také Německá spolková republika - užívané zkratky SRN nebo NSR, a Deutsche Demokratische Republik, Německá demokratická republika,užívaná zkratka NDR) došlo úředně 3. října 1990. 

Zdroj:
http://www.rozhlas.cz/svobodne/casovaosa/_zprava/3-rijen-1990-znovusjednoceni-nemecka--854521
http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C4%9Bmecko
http://icv.vlada.cz/cz/tema/znovusjednoceni-nemecka-3--rijna-1990-76539/

 

 

Zobrazeno 1132×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka