Jsem svobodný - είμαι λέφτερος

26. 10. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Autor Řeka Zorby a Posledního pokušení zemřel před 55 lety.


Nikos Kazantzakis se narodil 18. února 1883 v Herakliu na Krétě v rolnické rodině. Po studiích na střední církevní škole na Naxu, vystudoval práva na athénské univerzitě a filozofii na pařížské Sorbonně. Hodně cestoval, asi pět let strávil v sovětském Rusku, dvakrát téměř rok (1929-30; 1931-32) žil i v Československu (osada Myslivny, Boží Dar)

Po 2. světové válce byl Nikos Kazantzakis ministrem v řecké vládě, od roku 1946 působil jako poradce UNESCO pro vydávání překladů z klasické řecké literatury.
Od roku 1948 žil Nikos Kazantzakis trvale v jižní Francii v Antibes. V roce 1957 navštívil Čínu. Po návratu však onemocněl a zemřel 26. října 1957 po převozu na kliniku ve Freiburgu. Pohřben je na Krétě v Herakliu. Jeho epitaf na náhrobku zní:

Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος

V nic nedoufám. Ničeho se nebojím. Jsem svobodný.

Dílo Nikose Kazantzakise je rozsáhlé. Psal romány, básně, dramata, cestopisy, filozofické studie a překlady.
Próza:
Had a lilie (Όφις και Kρίνο, 1906) je sbírka povídek, kterou autor vstoupil do literatury.
Přestože Kazantzakis proslul především jako prozaik – romanopisec, psaní románů se věnoval až v závěru svého tvůrčího období:
V roce 1946 napsal autobiografický román Řek Zorbas (Ο βίος και η πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, překl. O životě a činech Alexise Zorbase). Hlavními postavami jsou autor a prostý venkovan Alexis Zorbas, člověk s životní zralostí a lidovou moudrostí. Jeho předobrazem byl autorův přítel Georgios Zorbas, s nímž v roce 1916 pracoval na těžbě lignitu. Román byl přeložen do třiceti jazyků, několikrát byl zdramatizován a zfilmován.

Život jako přešlapování s krabicí knih, před prudkým deštěm hájenou vlastním tělem. Knih plných pravd o utrpení těch, kteří se stále dokola marně ptají po smyslu života i umírání. Život v nerozhodnosti, pochybách, nevíře a hloubání. Kéž by každý mohl mít svého Řeka Zorbu.(komentář na csfd.cz)

Kristus znovu ukřižovaný (Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, 1950). V románu hledá a nachází pastýř Manolios uprostřed lásky i nenávisti svou křížovou cestu. Bohuslavovi Martinů posloužil jako předloha opery Řecké pašije.
Román Kapitán Michalis, svoboda nebo smrt (Καπετάν Μιχάλης,1953), vypráví o boji Kréťanů za svobodu.
Velmi známý je jeho rozporuplný román Poslední pokušení (Ο Τελευταίος Πειρασμός,1952), který rozvíjí filozofii duševní katarze ve stylu Dostojevského. Byl velmi kontroverzně zfilmován režisérem Martinem Scorsese.

Poslední pokušení Krista pojednává o duševně rozpolceném člověku, hledajícím životní poslání ... Ježíš pochybuje o sobě samém a vzpírá se úkolu, k němuž je předurčen Bohem. Nechce být vyvoleným, a když se rozhodne přece jen naplnit svůj osud, dopustí se řady omylů a chyb. Ani na kříži není bývalý tesař zcela přesvědčen, že zvolil správnou cestu; musí ve snu prožít zbytek života jako obyčejný člověk, aby se s konečnou platností přesvědčil, že je a že chce být Mesiášem. Navíc pochopí, že sebeobětování bude mít smysl, jen pokud bude dobrovolné. Představitel Ježíše (Willem Dafoe) dokonale vystihl rozporuplnost postavy: jeho tvář se přízemně rozkošnicky usmívá a vzápětí má mystický výraz, bojovné chování se střídá s křehkou, takřka dětskou zranitelností a bezbranností. Z postavy tryská nadpozemská síla a hned ji obcházejí mdloby z vyčerpání.

Jeho poslední román je Prosťáček Boží (Ο Φτωχούλης του Θεού,1956). Vypráví v něm příběh sv. Františka.

Jak prostá a skromná věc je štěstí: sklenice vína, pečený kaštan, titěrný ohníček, zvuk moře. (Nikos Kazantzakis)

Poezie:
Svou životní filozofii Kazantzakis vepsal do veršů mystické prózy Spasitelé boží neboli Askese z roku 1927. Odysseia, napsaná v roce 1938, je rozsáhlý epos obsahující 33 333 verše.

Dramatická tvorba:
Ve většině svých tragédií využil náměty z historie a řecké mytologie např. Kristus (1915), Odysseus (1928), Melissa (1937), Julián (1939), trilogie Prometheus (1941 – 43).

Cestopisy a překlady:
Nikos Kazantzakis napsal řadu cestopisů z Ruska, Anglie, Egypta aj.
Překládal z němčiny, angličtiny, italštiny a klasické řečtiny. Mezi jeho významné překlady se řadí dílo Homéra, Danta, F. Nietzsche, J. W. Goethe a W. Shakespeara.

Vše, co potřebujete, abyste pocítili, že toto a nyní je štěstí, je prosté skromné srdce.(Nikos Kazantzakis)

Zdroj:
http://www.spisovatele.cz/nikos-kazantzakis#cv
http://www.cbdb.cz/autor-2273-nikos-kazantzakis
http://www.knihovnicka.net/autor/11541-kazantzakis-nikos/zivotopis-biografie/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Nikos_Kazantzakis
http://en.wikipedia.org/wiki/Nikos_Kazantzakis

 

Zobrazeno 2759×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka