Nepraktický svět Jiřího Wintera

30. 10. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Před rokem, 30. října 2011, zemřel Jiří Winter Neprakta.



Po rozeslání tohoto smutečního oznámení začala docházet spousta zpráv s projevením soustrasti. Není divu, tohoto  kreslíře, bohéma, gurmána, sběratele a cestovatele znali snad všichni.
----------------------------------------
12. července 1924 oznámili panu Karlu Winterovi, sklenáři z Holešovic, že se mu narodil syn. Nakoupil spoustu dortů a šel za svou ženou, u níž všechny snědl.
Malý Jirka rád kreslil.
Později o sobě říkal, že je o málo starší než pražská ZOO v Tróji.
V roce 1942 za heydrichiády maturoval a protože vysoké školy byly zavřeny, šel na sátní grafickou střední školu.
V době druhé světové války se zapojil do odboje tím, že přechovával zbraně. Jeho kamarád zbraň použil, byl zatčen a při výsleších Jiřího udal. Položidovská rodina Winterů se i se všemi sourozenci rodičů dostala do koncentračního tábora. Přežil jen Jiří a jeho maminka, která se nakonec dožila 96 let a až do své smrti bydlela se svým synem ve společné domácnosti. Jiří na konci války absolvoval pochod smrti. Potom ho čekal komunistický převrat a zabavení rodinného sklenářského koloniálu v Holešovicích.
Už za války se seznámil s Bedřichem Kopecným s kterým se v roce 1948 dohodli, že založí pdonik an výrobu kresleného humoru.
„Vymyslet jméno firmy nebylo těžké. Po vítězném únoru začly vznikat národní a družstevní podniky s názvy jako Masna, Druča, Obuna, Chemodroga, Vodotechna a další zkomoleniny končící písmenem „a“. Noviny si nemohly vynachválit tuto vymoženost, soudily, že když si někdo chce koupit deset deka salámu a vidí kolem sebe nápisy „Prodej uzenin“, „Řezník a uzenář“, „Uzeniny“, „Maso, sádlo, uzeniny“, „Výroba uzenin“, je úplně zmaten a neví, kam vlézt. Kdežto krásný a jednotný název „Masna“ ho nenechá na pochybách, že je to ten obchod, který hledal. Jak praktické! A protože my jsme chtěli prodávat něco, co nikdo moc nechtěl, co byl v tom osmačtyřicátém roce nápad vskutku nepraktický, založili jsme firmu Neprakta. Dnes už nikdo neví, že to bylo míněno jako firma, a já na to jméno slyším. Vymysleli jsme tehdy prvních deset vtipů, nakreslil jsem je načisto a šli jsme s nimi do redakce Svobodného slova na Václavském náměstí. Za moc ty obrázky nestály, ale vlídný redaktor Peroutka si dva vybral s tím, abychom přišli zas. Přešli jsme Václavák, šli do redakce Dikobrazu a vlídný redaktor Vavřín si taky vybral dva obrázky. Pak jsme do třetice šli za roh do časopisu MY 48 a tam se nás méně vlídný redaktor zeptal, jsme-li ve Svazu mládeže. Tak jsme udělali čelem vzad a do žádné další redakce už jsme nešli. Přesto se časopisy začly ozývat samy, a tak během let se okruh naší působnosti stále rozšiřoval. Většinou jsme do redakce chodili spolu, Václav Lacina pro nás vymyslel jméno čtvernožec Neprakta. Za dvacet let spolupráce, kterou ukončilo Bedřichovo úmrtí, jsme uveřejnili tisíce vtipů a snad to v té pochmurné době nebyla práce zbytečná.“

Jiří Winter byl čtyřikrát ženatý. Naposled žil s o čtyřicet let mladší Danielou Pavlatovou, která se o něj starala. Nepraktova vila je muzeem s neuvěřitelnými sbírkami. Někdo má ve své knihovně knihy, Neprakta zde měl uloženy lebky křižáků, husitů, neandrtálců a vypreparovaných indiánů. Za lebkami se ukrývá noha a ruka egyptské mumie. Dalších 300 lebek je uloženo v krabicích na půdě. Dole v hale vás přivítá kompletní rytířské brnění s lebkou v helmě, původní ohromné dveře z chrámu v Bali a mongolské přilby bojovníků, samozřejmě vyplněné lebkami. Ani okolí vily není ušetřeno Nepraktových sbírek. Místo dlaždic je dům obložen náhrobními kameny z likvidovaných židovských hřbitovů.

Jiří Winter Neprakta se sám považoval za čistě materiálního člověka. Říkal, že karmám nevěří a strašidla a masky, které má doma, mu celý život pomáhají, protože se k nim chová slušně. Daniela říkala, že bodejť by mu nepomáhali, když jsou jeho staří známí. Uvědomovala si, že její muž se s hrůznými zážitky z války, kdy se ocitl v těsné blízkost smrti, vyrovnává po svém. Překonával je humorem a snad i tíhnutím ke kuriózním a často morbidním předmětům.

Jiří Winter Neprakta za svůj život nakreslil víc jak 35 000 vtipů. Ač jeho práce byla spojena s komunistickým Dikobrazem, Jiřímu se dařilo po celá dlouhá léta komunistické totality vyhnout všem nabídkám na vstup do komunistické strany. V roce 2010 se objevila zpráva o jeho spolupráci s StB, podle soudního výroku však byl v materiálech bývalé Státní bezpečnosti evidován neoprávněně.

Podívejte se do 13. komnaty Jiřího Wintera Neprakty,kterou odemkla Alena Červenková.


Zdroj: 
http://neprakta.info/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%99%C3%AD_Winter_Neprakta

Zobrazeno 2540×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka