Svoboda je v nás

19. 10. 2012 9:24
Rubrika: osobnosti

Jeden člověk měl odvahu... Dne 19 října 1984 byl zabit tajnou komunistickou policií kněz Jerzy Popiełuszko.


Narodil se 14. září 1947 v Okopy u Suchowola. Jmenoval se původně Alfons, ale v květnu 1971 přijal jméno Jerzy (Jiří). Jako bohoslovec byl dva roky na vojně.
Na kněze byl vysvěcen
 28. května 1972 kardinálem Stefanem Wyszyńskim. Na zadní stranu primičních obrázků si nechal vytisknout důležitou větu: „Bůh mě posílá hlásat svaté evangelium a léčit rány ubohých srdcí“.  
V červnu 1980 byl poslán ke službě v kostele sv. Stanisłava Kostky ve Varšavě. Působil jako kaplan pro zdravotníky.

Aktivně podporoval hnutí Solidarnoścz (Solidarita). Za výjimečného stavu sloužil Mše za vlast. Díky své kritice komunistického systému získal široký věhlas a podporu veřejnosti. A taky pozornost státní bezpečnosti (Służba Bezpieczeństwa). V prosinci 1983 byl zatčen, ale o půl roku později byl na amnestii propuštěn.
Večer 19. října 1984 se vracel do Varšavy ze mše, kterou sloužil v Bydhošti. Jeho auto zastavili na silnici tři příslušníci ze 4. správy Ministerstva vnitra, která se zabývala bojem s katolickou církví. Grzegorz Piotrowski, Waldemar Chmielewski a Leszek Pękala převlečeni za milicionáře Jerzyho zbili, spoutali a v kufru svého Fiata 125p odvezli. Díky Popiełuszkovu řidiči Waldemaru Chrostowskému, kterému se podařilo utéct z milicionářského auta, se veřejnost dozvěděla o únosu.
Pachatelé tělo mrtvého kněze vhodili do přehrady u města Wocławek. Zde bylo 30. října nalezeno v tak zuboženém stavu, že jej nemohli jeho příbuzní téměř poznat.
Byl blahořečen 6. června 2010 ve Varšavě za účasti více než 150 tisíc lidí. Mezi přítomnými byl i Dominik Duka, jenž prohlásil: „Kněze Jiřího Popiełuszka vnímám jako symbol kněží 20. století, kteří bránili víru a lidskou důstojnost v čase diktatur totalitních systémů, nacistických či komunistických.

Křesťanovi nemůže stačit, že jenom odsoudí zlo, lež, zbabělost, násilí, útisk a nenávist, nýbrž musí být také autentickým svědkem, nositelem a hlasatelem spravedlnosti, dobra, pravdy, svobody a lásky.“ (bl. Jerzy Popiełuszko)


Zde se můžete podívat na trailer k filmu o příběhu tohoto statečného vyznavače:
//www.youtube.com/watch?v=MCpWErXPvTY

Zdroj:

http://catholica.cz/?id=5367
http://cs.wikipedia.org/wiki/Jerzy_Popie%C5%82uszko

Zobrazeno 1163×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka