Ave Maria, gratia plena...

19. 11. 2012 9:34
Rubrika: osobnosti

Je snad někdo, kdo nezná tuto melodii? Připomeňme si jejího autora.


Franz Schubert zemřel 19. listopadu 1828 ve Vídni ve věku 31 let.

Jeho maminka Elisabeth Vietz pocházela ze Zlatých Hor (Zuckmantel, Jeseníky) a tatínek Theodor Florian Schubert z Vysoké (Neu Dorf, poblíž Kralického Sněžníku).
On sám se narodil 31. ledna 1797 jako třináctý z patnácti dětí. J
ako mladý byl Franz silně krátkozraký, přitloustlý, malé postavy a velice plachý. Takový vlastně zůstal do konce života.  Působil tři roky jako výpomocný učitel, později podporován přáteli, žil ve Vídni a věnoval se skladbě. Kolem Schuberta se ve Vídni sdružili básníci, hudebníci a malíři. Vrcholné skladatelské období nastalo zhruba okolo roku 1820, kdy ještě tvořil nedokončené velikonoční oratorium Lazar a klavírní fantazii Poutník. Od roku 1821 se začaly pořádat hudební večírky pro Schubertovy přátele, na nichž se hrály a zpívaly jeho hudební díla. Roku 1828 se konal jediný veřejný koncert Franze Schuberta z vybraných děl.
Počátkem roku 1823 se Franz Schubert nakazil syfilidou. Jeho zdraví se tak postupně zhoršovalo a zemřel v roce 1828. Byl pohřben nedaleko hrobu svého celoživotního vzoru, L. van Beethowena.

Franz Schubert je jedním z vrcholných zjevů hudebního romantismu. Součástí jeho skladatelského odkazu je přes 600 písní, z toho 80 na básně, které napsal J. W. Goethe. Vrcholem jeho symfonického díla jsou 7. symfonie h moll a 8. symfonie C dur. Velký význam má jeho tvorba komorní – smyčcové kvartety a moll, d moll C dur, klavírní kvintet A dur a další. Velkou část své tvorby věnoval čtyřruční klavírní hře a mnohé skladby, např. Fantasie f moll, patří k nejlepším dílům, které vytvořil.
Je třeba také připomenout jeho cyklus písní Krásná mlynářkacyklus písní Zimní cesta.

Jestli máte chuť, poslechněte si Credo z Schubertovy mše v g-moll.

Můžete si přitom prohlížet fotogalerii z Vysoké, kde je památník Franze Schuberta.


Zdroj:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Franz_Schubert

http://hudebni-skladatele.blog.cz/1201/zivotopis-franze-schubera

http://www.franzschubert.cz/franz_schubert.html



Zobrazeno 2261×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka